illusztráció, forrás: Pixabay.com

Koronavírus: a fiataloknak is lehetnek komoly tüneteik

Koronavírus: a fiataloknak is lehetnek komoly tüneteik

Nem csak az idősek, a fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek koronavírus-fertőzés miatt. Erre hívta fel a figyelmet csütörtökön a koronavirus.gov.hu, ahol ismét közzétették a Covid-19 jellemző tüneteit.

A kormányzati oldalon kiemelték, nagyon erős a járvány harmadik hulláma, erősebb mint az eddigiek. A brit vírusmutáns gyorsan terjed és sokan betegszenek meg.

“A koronavírus bárhol jelen van, bárki hordozhatja és bárkit megfertőzhet”

– szögezték le.

Felhívták a figyelmet arra, hogy már azzal is sokat tehet a mielőbbi gyógyulásért és a járvány megfékezéséért valaki, ha időben felismeri a tüneteket magán vagy másokon.

A leggyakoribb tünetek: a láz, a száraz köhögés, a légszomj, valamint az íz- és a szaglásérzékelés zavara, és sokaknál előfordul hasmenés, levertség, izomfájdalom is. A tünetek jelentkezhetnek együtt vagy önállóan is. Azt, aki ezeket észleli magán, arra kérik, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, amíg a tünetei el nem múlnak, azért is, mert a vírust ilyenkor terjesztheti leginkább. Azt is kérik, hogy a háziorvost ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja, és ha a kikérdezése alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor tesztet rendelnek el. A fertőzés enyhe tünetek esetén nem igényel kórházi kezelést, otthon is lehet gyógyulni. A háziorvos az otthon gyógyuló enyhe és középsúlyos betegeknek is felírhatja már receptre a favipiravir tartalmú gyógyszert, amely megakadályozza a betegség súlyosabbra fordulását.

“Ha a tünetek súlyosabbakra fordulnak (például nem múlik a láz, a nehézlégzés, a légszomj, a tüdőgyulladás), akkor kórházi kezelésre van szükség”

– jelezték, majd hangsúlyozták továbbá, hogy a

“leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás”.

Azt írták, már egy oltás is jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen. Magyarországon az oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni ezen a honlapon lehet – hívták fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek