a szabadság szobor, New York, forrás: pixabay.com

Újjráépítik a New York-i Kínai negyed leégett történelmi épületét

Újjráépítik a New York-i Kínai negyed leégett történelmi épületét

New York polgármestere, Bill de Blasio csütörtökön nyolcvan millió dollárt, azaz 25 milliárd forintot ígért a beruházásra.

A polgármester felidézte, hogy a Mulberry Street 70 alatt álló épület, amely Chinatown közösségének központja volt, januárban égett le. Mint mondta, a város kéz a kézben dolgozik a közösséggel, hogy megőrizzék az épület gazdag történelmi örökségét, és ismét visszahozzák az életbe.

A metropolisz egy olyan tanácsadó bizottságot is felállított, amely három hónap alatt összegyűjti a közösségből érkező ötleteket a terület jövőjével kapcsolatban.

“Ez a történelmi épület az egész környék számára fontos, azt akarjuk, hogy a helybeliek is részt vegyenek az újjáépítésében”

– hangsúlyozta Lisette Camilo, a New York-i közigazgatás egyik illetékese.

Az 1893-ban épült, eredetileg iskolaként működő ötszintes épület több mint száz éve adott otthont különböző képzési központoknak, társadalmi szervezeteknek és közösségi csoportoknak. Nemzedékeken át fontos helyszíne volt a kínai amerikaiak közösségének, és komoly szerepe volt beilleszkedésükben az amerikai társadalomba.

A polgármester ígérete szerint az épület újjáépítésénél figyelembe veszik a hely történelmi értékeit, és miután ismét megnyílik, a tűz miatt kiköltöztetett összes bérlőt szívesen látják újra.

Az épület második emeletén működött az Amerikai Kínai Múzeum (MOCA), melynek több mint 40 éves gyűjteményében 85 000-nél is több műtárgyat tároltak. A múzeum értékei szerencsére nem pusztultak el a tűzben.

Kapcsolódó cikkek