Tûzoltók az egykori békéscsabai István-gõzmalomnál, amely kigyulladt 2019. május 21-én. A malmot 1853-ban építették, a termelést 2005-ben állították le. Az épület 1915-ben egyszer már leégett, fotó: Lehoczky Péter/MTI

Adományokból és a kormány segítségével szeretnék újjáépíteni Békéscsaba szimbólumát

Adományokból és a kormány segítségével szeretnék újjáépíteni Békéscsaba szimbólumát

Kormányzati segítségre számít Békéscsaba és térsége fideszes országgyűlési képviselője a leégett békéscsabai István-malom esetleges felújítása esetén.

Herczeg Tamás szerdán rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, felvette a kapcsolatot Takács Árpáddal, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezetőjével. A kormánymegbízott azt mondta neki, szakértőcsoport létrehozását kezdeményezte Békéscsaba önkormányzatával közösen annak érdekében, hogy megállapítsák, mekkora kár keletkezett, illetve egyáltalán felújítható-e a kiégett hatszintes épület.

“Ebben a bizottságban építészek, statikusok és műemlékvédelmi szakemberek is részt vesznek”

– ismertette a képviselő.

Herczeg Tamás arról is beszélt, hogy az ikonikus ipari műemlék magántulajdonban áll. A tulajdonosoktól megtudta, az ingatlannak van biztosítása, de hogy ez mire terjed ki, arról nincsenek még pontos információi.

A város egyébként a több éve üresen álló épület közösségi hasznosítását tervezte a tulajdonosokkal együtt.

fotó: Lehoczky Péter/MTI

Herczeg Tamás elmondta, hogy az épület új funkciójának megteremtése már eleve milliárdos nagyságrendű költséget igényelt volna.

A keddi tűz után többen felajánlották anyagi segítségüket – folytatta -, egy magánszemély például 150 000 forintot.

A képviselő azt tervezi, hogy folyószámlát nyitnak a közösségi adományoknak. Erre a számlára ő maga 200 000 forintot tervez befizetni – közölte. Herczeg Tamás végül elmondta, hogy a tűzeset miatt péntekre rendkívüli ülésre hívták össze a békéscsabai közgyűlést.

Kapcsolódó cikkek