Ezt tudjuk Szmolenkovról, akinek sikerült eltűnnie Moszkvából

Ezt tudjuk Szmolenkovról, akinek sikerült eltűnnie Moszkvából

Bizalmas értesülésekhez férhetett hozzá az orosz sajtóban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátoraként emlegetett Oleg Szmolenkov, aki 2017-ben végrehajtott szökéséig öt éven át Jurij Usakovnak, orosz elnök külpolitikai tanácsadójának dolgozott. Ezt közölte kedden a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap, a szakszolgálatokhoz közel álló forrásra hivatkozva.

A lap szerint Szmolenkov öt éven át volt Usakov vezető tanácsadója. A Vedomosztyiban megszólaltatott forrás szerint bár az amerikaiak feltételezett informátorának sem a washingtoni orosz nagykövetség munkatársaként, sem pedig az elnöki hivatal külpolitikai apparátusának alkalmazottjaként nem volt hozzáférése titkos információkhoz, a kollégáival folytatott beszélgetésekből kiszűrhetett olyan információkat, amelyek értékesek lehettek az amerikai szakszolgálatok számára.

Kollégái dicsérték, véleményük szerint jó végrehajtó hivatalnok volt.

A lapnak nyilatkozó másik forrás szerint Szmolenkov néha a puszta érdeklődésen túlmutató, túlzott kíváncsiságot tanúsított, de sokévi közös munka után kollégái a bizalmas beszélgetések során meglehetősen őszintén nyilatkozhattak.

A Vedomosztyinak egy másik, szintén a neve elhallgatása mellett nyilatkozó személy azt állította, hogy Szmolenkovnak nem volt információja arról, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Ugyanakkor a CIA számára értékes volt, mint egy olyan együttműködő személy, aki az orosz elnöki hivatalban dolgozik és aki azt mondja, amit hallani szeretnének.

Moszkva, Vörös tér, fotó: pixabay.com

Az amerikai médiában hétfőn jelentek meg az első állítások arról, hogy a CIA 2017-ben kimenekített Oroszországból egy rendkívül fontos informátort, aki egyebek között arról szolgáltatott értesüléseket,

hogy az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el.

A Kommerszant című lap azt írta, hogy az illető Oleg Szmolenkov volt orosz diplomata és a moszkvai elnöki hivatal volt munkatársa volt, aki 2017 nyarán a montenegrói nyaralása során eltűnt el, majd 2018-ban letelepedett az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Staffordban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden elismerte, hogy Szmolenkov valóban az elnöki apparátus egy alacsonyabb beosztású hivatalnoka volt, de azt mondta, hogy már évekkel a külföldre távozása előtt elbocsátották. A moszkvai CIA-kémről és megszöktetéséről szóló sajtójelentések hitelességét Mike Pompeo külügyminiszter és Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője kedden egyaránt kétségbe vonta.

Kapcsolódó cikkek