Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én, fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI (archív)

Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk Közép-Ázsiában

Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk Közép-Ázsiában

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét. Erről beszélt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

A miniszterelnök a tárgyaláson kifejtette,

Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra.

“Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt”

– mondta, majd arról beszélt, hogy Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint jelenleg; ebben kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a Magyar-Üzbég Üzleti Tanácsnak. Szó volt arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára.

A keddi tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

Kapcsolódó cikkek