Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én, fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI (archív)

Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk a közép-ázsiai régióban

Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk a közép-ázsiai régióban

A gazdasági, energetikai együttműködésről és a kulturális, oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt a miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel Szamarkandban. Erről tájékoztatta a médiát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Savkat Mirzijojev elmondta, a magyar üzletembereket és vállalatokat szívesen látják Üzbegisztánban, és minden segítséget megadnak nekik, hogy beruházásaik sikeresek legyenek.

Orbán Viktor arról beszélt, a mostani háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét.

“Mi azonban ebben a helyzetben sem lassítjuk, sőt növeljük az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerünkkel, Üzbegisztánnal

– szögezte le.

“Erősítjük az atomenergetikai, vegyipari, pénzügyi és telekommunikációs területen elkezdett közös projekteket”

– tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette, mivel a világban az energiaválság még sokáig fennmarad, törekszünk arra, hogy közös gázkitermelési lehetőségeket is keressünk Üzbegisztánnal. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy az üzbég diákok számára biztosított magyarországi ösztöndíjak számát évi 120-ról 170-re emelik – ismertette a tárgyaláson elhangzottakat Havasi Bertalan.

Kapcsolódó cikkek