fotó: pixabay.com

Lengyel Miklós: erősíteni kell a külhoni magyar fiatalok magyarságtudatát

Lengyel Miklós: erősíteni kell a külhoni magyar fiatalok magyarságtudatát

Erősíteni kell a határon túli, magyar gyökerekkel rendelkező fiatalok magyarságtudatát, nyelvtudását és Magyarországhoz való kötődését. Ezt hangsúlyozta Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára a IX. Módszertani Konferencia - A KKM képzési programjai a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság részére című rendezvényen.

A politikus elmondta, hogy a KKM “fontos szakdiplomáciai területnek” tekinti a kulturális és oktatási feladatokat, a minisztérium ezért számos ösztöndíjprogramot működtet a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar fiatalok számára. A képzések kiemelt területe a magyar nyelv oktatása, amit hagyományos nyelvtanfolyamokon túl például részképzések vagy egyetemi előkészítő kurzusok formájában is megvalósítanak – magyarázta. Hozzátette, a nyelvtanulás mellett a hallgatók a magyar kultúra legkülönböző területeihez tartozó tantárgyakból – történelem, irodalom, földrajz, nyelvészet, néprajz – hallgathatnak előadásokat. Közölte, évente 350 külhoni diák vesz részt magyar nyelvi képzésekben.

A helyettes államtitkár a Balassi ösztöndíjprogram széles pályázati kínálata mellett kitért az idén tízéves évfordulóját ünneplő Stipendium Hungaricum programra is.

“Ennek célja a külföldi hallgatók bevonzásán keresztül a hazai intézmények nemzetköziesítésének előmozdítása”

– mondta.

Lengyel Miklós kiemelte, a Stipendium Hungaricum programba – annak 2013-as indulása óta – több mint 90 külföldi partner és 29 magyar intézmény kapcsolódott be.

“Ösztöndíjasaink számára nemcsak versenyképes tudás megszerzésére van lehetőség, hanem a tárca kezdeményezésére magyar, mint idegen nyelv és kultúra képzésen is részt vesznek”

– fogalmazott.

Megjegyezte, minden lehetséges módon igyekeznek erősíteni a köteléket a fiatalok és a magyar kultúra között.

A politikus beszélt a 2021-ben indult Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról is, amelynek célja, hogy “elősegítse a magyar gyökerekkel rendelkező, diaszpórában élő fiatalok magyarságtudatának, nyelvtudásának fejlesztését, erősítse a Magyarországhoz való kötődésüket.” Jelenleg 120 fiatal tanul a program keretében magyar felsőoktatási intézményekben – ismertette.

Lengyel Miklós úgy vélte, fel kell kelteni az érintett fiatalok érdeklődését Magyarország és saját kulturális örökségük iránt, hogy saját közösségükben öregbítsék hazánk hírnevét és aktívan részt vegyenek a magyar nyelv és kultúra ápolásában, valamint a diaszpóraközösségek erősítésében.

“A diaszpórát és szórványt érintő programokra csak akkor lesznek jelentkezők, ha a szülők gondot fordítanak a gyermekeik magyarságtudatának formálására, magyar nyelvi készségeik fejlesztésére már a gyermekek kicsi korától fogva”

– tette hozzá.

“A kisebb külhoni közösségek erősítésén keresztül az egész magyar nemzet összetartásáért dolgozunk”

– jelentette ki.

Kapcsolódó cikkek