illusztráció, fotó: pixabay.com

Koronavírus: Varsóban egyelőre marad a távoktatás

Koronavírus: Varsóban egyelőre marad a távoktatás

Lengyelországban újból meghosszabbították, ezúttal május 24-ig az általános- és középiskolai távoktatást, az elhalasztott érettségi vizsgák pedig június 8-án kezdődnek. Erről beszélt pénteken Dariusz Piontkowski lengyel oktatásügyi miniszter.

“A jelenlegi egészségügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy felújítsák az iskolák, az óvodák és a bölcsődék működését”

– állapította meg Piotkowski, majd megjegyezte:mnéhány napon belül a kormány közli, van-e mód arra, hogy az oktatási intézmények egy részében

“a gyermekfelügyelet valamilyen formáját folytassák”.

Ezzel a miniszter feltehetőleg a kiskorú gyermekek szüleinek újbóli munkába állását elősegítő, napközi-jellegű megoldásra gondolt. Kérdésre válaszolva a miniszter nem zárta ki a hagyományos iskolai oktatás felújítását még a tanévzáró előtt, ezt azonban a járványhelyzet további alakulásától tette függővé.

A hagyományosan májusban tartott érettségi vizsgák idei szervezéséről Piontkowski elmondta,

ezeknek a megszokott formától eltérően csak írásbeli része lesz, június 8-án kezdődnek, és – a pótvizsgák kivételével – a hónap végéig bonyolítják le őket. Az érettségi során betartják a járványügyi óvintézkedésekre vonatkozó szabályokat, többek között minden diákot külön padba ültetnek, gondoskodva a megfelelő távolságtartásról.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a hétfőn elkezdett enyhítések (az erdőlátogatási tilalom feloldása, a boltokban egyszerre fogadható ügyfelek számának növelése) folytatásáról elmondta, napokon belül, az enyhítések utáni fertőzési görbe alakulásától függően döntenek további lépésekről.
A lengyel egészségügyi tárca péntek délelőtti adatai szerint 10 759 koronavírus-fertőzést mutattak ki. Csütörtökön 343, szerdán pedig 313 volt a napi növekmény. Összesen 453 az eddigi elhunytak, és 1944 a felgyógyultak száma.

Kapcsolódó cikkek