Lengyelország a térképen, fotó: pixabay.com

Jaroslaw Kaczynski: a koronavírus-járvány sokakban tudatosította az EU gyengeségét

Jaroslaw Kaczynski: a koronavírus-járvány sokakban tudatosította az EU gyengeségét

Az Európai Unió (EU) komoly reformokra szorul, a koronavírus-járvány megmutatta a nemzetállamok kulcsfontosságú szerepét. Ezt jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, volt kormányfő a Gazeta Polska hetilap kedden ismertetett interjújában.

Amennyiben most a koronavírus-járvány körüli helyzetből már levonhatók valamilyen gyakorlati következtetések, akkor annyi elmondható, hogy az EU

“nagyon komoly reformokra és változásokra szorul”

– szögezte le Kaczynski a niezalezna.pl konzervatív hírportálon részben már közzétett, szerdán teljes egészében megjelenő beszélgetésben.

Szerinte az EU “a szuverén európai nemzetek” szervezete kell hogy legyen. Az ENSZ alapokmánya szellemében az ilyen szervezet tagállamai a pontosan meghatározott területeken kívül

“maguk intézik dolgaikat, és ebbe senki sem jogosult beleszólni”

– mondta Kaczynski.

“Meggyőződésem, hogy a járvánnyal összefüggő jelenlegi válság nagyon sok emberben tudatosította ez EU gyengeségét, megmutatta a nemzetállamok kulcsfontosságú szerepét”

–  jelentette ki.

fotó: pixabay.com

Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben

“a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését célozta”

– állapította meg.

Úgy látta, a közvélemény ilyen befolyásolása részben hatékonynak bizonyult, például sikerült úgy beállítani Lengyelország és az EU viszonyát, mintha az ellentétes lenne. Közben az ilyen ellentét  “teljesen mesterkélt” – húzta alá a politikus. Hangsúlyozta, Lengyelországnak az EU-ban kell lennie.

“Az unió viszont semmiképp sem valamiféle állam, hanem egy nemzetközi szervezet”, melyre a tagállamok a gazdasági témák kivételével szuverenitásuknak csak nagyon kis részét ruházzák át.

A koronavírus-járvány kapcsán nyilatkozott az EU jövőjéről a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak március végén Donald Tusk is. Az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel kormányfő, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform tiszteletbeli elnöke szerint az “első levonandó következtetés” az, hogy az EU-ra még nagyobb szükség van, mint eddig, mégpedig “egységesebb, több eszközzel, több hatalommal felruházott unióra”.

Ezt Tusk azzal indokolta, “a világjárványok ismétlődni fognak”, a választ ezért európai szinten kell megadni, a nemzetállami megoldások hosszú távon nem fognak működni, “mert a vírus kozmopolita”.

“Senki nem volt rá felkészülve”

– reagált Tusk  az uniós járványkezelő intézkedésekre vonatkozó felvetésre.

Kapcsolódó cikkek