kövér nők az utcán (illusztáció), fotó: pixabay.com

Halmy Eszter: a genetika tölti meg a fegyvert, és a környezet húzza meg a ravaszt

Halmy Eszter: a genetika tölti meg a fegyvert, és a környezet húzza meg a ravaszt

A Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy felmérték, mennyi a vészesen elhízott magyar ember, akiken műtéttel még lehetne segíteni.

A 2000-es évekhez képest mára megállt a túlsúlyosak, illetve elhízottak számának növekedése, ám egyre többen tartoznak a vészesen elhízottak kategóriájába.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján Európa legelhízottabb nemzete a magyar.

Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság a kontinensen napi ötszáz kalóriával többet fogyasztanak az emberek, mint negyven éve, és több mint öt óra ülőmunkát végeznek, ráadásul 42 százalékuk inaktív. Mindez már önmagában elég az elhízás kialakulásához.
Világméretűvé a genetika és a környezet interakciója miatt vált a probléma.

“A genetika tölti meg a fegyvert, és a környezet húzza meg a ravaszt”

– fogalmazott Halmy Eszter.

Összességében a magyar lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt nyolc évben a felnőttkori túlsúly és elhízás együttes aránya nem nőtt, ami nagy eredmény, riasztó ugyanakkor, hogy egyre több a vészesen elhízott ember.

Magyarországon körülbelül kétszázötvenezren annyira el vannak hízva, hogy nem láthatóak az utcákon: a lakásukba beszorulva élnek. Rajtuk a fogyókúra, a mozgás már nem segít, esetükben a gyomor méretének sebészeti úton történő csökkentése jöhet szóba. Ilyen műtétből évente ötszázat végeznek, a beavatkozás azonban önköltséges, így milliós nagyságrendű összeget ró az érintettre – olvasható a Magyar Hírlapban.

Kapcsolódó cikkek