Az amerikaiak azt hiszik, egészségesen táplálkoznak

Az amerikaiak azt hiszik, egészségesen táplálkoznak

Tíz amerikaiból kilenc abba az illúzióba ringatja magát, hogy egészségesen táplálkozik, holott csupán negyedük korlátozza cukor- és zsírbevitelét, kétharmaduk pedig nem fogyaszt elég zöldséget és gyümölcsöt. 

dagi

Erre a Consumer Reports Health elnevezésű szervezet novemberi felmérése nyomán következtettek. Több, mint 1200 felnőtt amerikait kérdeztek meg. Nagy többségük, 89,7 százalékuk azt állította, hogy táplálkozása “eléggé”, “nagyon” vagy “rendkívül” egészséges. Ugyanakkor 43 százalékuk elismerte, hogy naponta legalább egy cukros üdítőt vagy más édesített italt iszik, és a megkérdezettek negyede mondta, hogy limitálja a cukrokat és a zsírokat az étkezéseiben.

Tízből négyen válaszolták azt, hogy szinte mindent vagy nagyjából mindent megesznek, amit csak megkívánnak. Alig néhányan számolták a kalóriákat és mérték a súlyukat. A felmérésben résztvevők egyharmada vallotta egészséges testsúlyúnak magát, miközben testtömeg-indexük alapján túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. Nyolc százalék viszont úgy gondolta, hogy túlsúlyos, de a testtömeg-indexük egészséges értéket mutatott.

Kiderült, hogy sok amerikai nincs tisztában azzal, mennyi zöldséget és gyümölcsöt ajánlatos naponta fogyasztani, ezért úgy gondolták, elég, amennyit esznek. A kevés zöldséget és gyümölcsöt evők főként arra hivatkoztak, hogy ezeket az ételeket nehéz tárolni, gyorsan romlanak. De az is szerepelt a kifogások közül, hogy egyszerűen nem szeretik azokat. Túl bonyolult elkészíteni őket, a friss zöldség pedig drága.

Kapcsolódó cikkek