illusztráció, fotó: pixabay.com

Ónos eső esik, vigyázzon!

Ónos eső esik, vigyázzon!

Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak! Erre figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken reggel.Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint több megyében másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt.

“Ónos esővel indul a karácsony”

– írta a katasztrófavédelmi szóvivő.

Mukics Dániel azt kérte. mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ha elkerülhetetlen az utazás, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnának, vagy hosszabb ideig kellene várakozni – ajánlotta a szóvivő.

“Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot”

– fűzte hozzá.

Mukics Dániel azt javasolta, hogy használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre.

“Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni”

– írta az OKF szóvivője.

Kapcsolódó cikkek