illusztráció, fotó: pixabay.com

Fülöp Attila: minden gyermeknek az a legjobb, ha családban nő fel

Fülöp Attila: minden gyermeknek az a legjobb, ha családban nő fel

Minden gyermek számára az a legjobb, ha a gyermekvédelem rendszerében is családban nőhet fel, ezért nagyon fontos a nevelőszülői hivatás. Erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Pécsett.

Fülöp Attila a Befogadlak – egy nap a nevelőszülőkért című rendezvénysorozat szombati pécsi programjait beharangozó sajtótájékoztatón közölte,

Magyarország nem lehet közömbös a gyermekvédelmi rendszerben nevelt 23 000 gyermek és az ő majdani utódaik jövője iránt.

“Nagyon nem mindegy, hogy ezek a gyermekek szintén valamilyen ellátóintézményre szorulnak majd, vagy pedig állással rendelkező, családos, adófizető állampolgárok lesznek”

– hangoztatta.

Úgy látja, a fél éve indult Befogadlak elnevezésű nevelőszülői programmal “hús-vér valóságában” kívánják megmutatni, hogy kikről szól a gyermekvédelem.

“A rendszerben kifejezetten értékes gyermekek élnek, és ezt a leghitelesebben, a legjobban ők maguk tudják megmutatni. A programsorozattal egyúttal a nevelőszülők munkáját is szeretnék megköszönni”

– tette hozzá.

Fülöp Attila elmondta, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben szombaton tartandó programok nemcsak nevelőszülőknek és az általuk nevelt gyermekeknek, hanem minden érdeklődőnek szólnak.

“A sorozat utolsó rendezvényét május 19-én a fővárosi Várkert Bazárban tartják, egész napos foglalkozásokkal, meglepetéskoncertekkel”

– ismertette az államtitkár.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyermekvédelem rendszerváltás utáni szakmai irányváltására is kitérve arról beszélt, hogy a 23 ezer gondozott gyermek közül mára 15 ezren családokban élik mindennapjaikat a nevelőszülők vállalásainak köszönhetően, és nem a “Kolhoz szemléletű, fóti gyermekváros típusú összezsúfoltságban”. Ez egy nagy eredmény, csodálatos vállalás – méltatta a szakma és az ötezer magyarországi nevelőszülő erőfeszítéseit a politikus.

Őri László (Fidesz-KDNP), a megyeszékhely alpolgármestere üdvözölte, hogy Szekszárd, Salgótarján, Győr és Székesfehérvár után Pécs adhat otthont a rendezvénynek, a Zsolnay-negyed csodálatos környezetében. Kitért arra,

bízik abban, hogy a program nyomán még többen jelentkeznek nevelőszülőnek.

Fülöp Attila az MTI-nek elmondta, a kormányzat gyermekvédelem-fejlesztési iránya egyértelmű, az a gondozottak számára lehető legjobb elhelyezést szolgálja. Az államtitkár célnak nevezte, hogy a 23 000 gondozott közül minél többen kerüljenek nevelőszülőkhöz, a gyermekotthonokban élő gondozottak elhelyezési intézményeit pedig nagyról kis létszámú, korszerű otthonokká fejlesszék.
A fóti gyermekvárossal kapcsolatban azt mondta, a témából ellenzéki politikusok akarnak ügyet generálni; a 23 ezer gondozott közül már csak 50-60 gyermeket nevelnek az ottani intézményben.

Kapcsolódó cikkek