Varga Mihály (archív)

Varga Mihály: tovább erősödik Magyarország önellátása az egészségiparban

Varga Mihály: tovább erősödik Magyarország önellátása az egészségiparban

Vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország önellátása. Ezt jelentette be a pénzügyminiszter szombaton a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Varga Mihály közölte, a szekszárdi Jako-Meditec 1,7 milliárd forintos beruházását 1,6 milliárd forint költségvetési támogatással segítette a kormány. A miniszter örömtelinek nevezte, hogy a kapacitásbővítéssel a társaságnál a korábbinak a duplájára, 70-re nőtt a munkahelyek száma. Hangsúlyozta, az elkészült fejlesztés egyike az Egészségipari Támogatási Program kézzelfogható eredményeinek. A programban eddig 58 beruházásban állapodtak meg, ebből 10 már el is készült.

“Ezek összesen 1500 munkahely megvédéséhez járultak hozzá”

– tette hozzá, majd felidézte, az elmúlt időszakban a Vajda-Papír már több mint 50 millió védőmaszkot gyártott le, melynek jelentős részét értékesítette is.

“Emellett tízmillió darab favipiravir tabletta készült a Meditop pilisborosjenői üzemében. Az évi 140 000 fertőtlenítő-adagolót gyártó F-Team Kft. pedig megkezdi a szállításokat a kórházaknak”

– tájékoztatott.

Varga Mihály kiemelte, a fejlesztések folytatódnak, további, az egészségipart erősítő döntéseket hoz a kormány.

A bejegyzésben közzétett videóban elhangzott: a koronavírus-járvány miatt erős igény mutatkozott a Jako-Meditec termékei iránt, mivel az általuk is gyártott fiolák szükségesek a koronavírus teszteléséhez és kivizsgálásához. 2019-ben 15 millió fiolát gyártottak, tavaly az elnyert támogatásnak köszönhetően ezt 30 millióra növelték, amelyből több mint kétmilliót tudtak biztosítani Magyarországnak. Idén várhatóan meghaladják a 70 milliós gyártási tételt, jelenleg fioláik 67 százaléka a koronavírus miatt készül. A videóban bemutattak egy, a kormányzati támogatás segítségével beszerzett gépet is, amelyet egy magyar vállalkozással közösen fejlesztettek, továbbá együtt kialakítottak egy teljesen automatizált folyamatot is.

Kapcsolódó cikkek