gazda a mezőn (illusztráció), fotó: pixabay.com

Új mezőgazdasági kamattámogatási program készül

A rendkívül súlyos aszályhelyzetre tekintettel, a mezőgazdasági termelés finanszírozási helyzetének javítása és az élelmiszerellátás biztonsága érdekében a kormány megteremti annak feltételeit, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók és a nehéz helyzetben lévő állattartók számára az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatszint 3 százalékra mérséklődjön. A hírt Nagy István agrárminiszter miniszter jelentette be.
Augusztus végéig mintegy 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek a termelők aszálykárt.

A szárazság és a csapadékhiány a tavaszi vetésű kultúrákat különösen súlyosan érinti, de az állattenyésztők takarmánybázisát is veszélyezteti. A hitelmoratórium lehetőségének megteremtése után újabb kormányzati segítségről született döntés annak érdekében, hogy a termeléshez szükséges inputanyagok robbanásszerűen megemelkedett költségei miatt eleve nehéz helyzetben lévő gazdálkodók jelentős részének napi működését ne lehetetlenítse el az aszály és a termelés további finanszírozása megoldott legyen.

“Az ország alapvető érdeke, hogy az őszi mezőgazdasági munkák zavartalanul megkezdődjenek, az élelmiszertermelés biztosított legyen, az állatok számára a szükséges takarmány pedig rendelkezésre álljon”

– tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter hangsúlyozta, az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatára a kormány az évszázad egyik legsúlyosabb aszályát elszenvedő agrárvállalkozások számára kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét biztosítja. A döntés értelmében idén először igényelhetik állattenyésztők az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelét, a növénytermesztőknek pedig egy kormányhivatal kell, hogy igazolja az aszálykárokukat és felvehetik majd az új konstrukcióval.

Az igénylőknek az Agrárminisztérium a szükséges mértékű, de legfeljebb 14 százalékos kamattámogatást biztosít amellett, hogy a hitelek éves kamata 3 százalék marad majd.

A kiemelt támogatás a tervek szerint a legkésőbb 2022. december 31-ig megkötött új hitelek esetében nyújtható. A program egyéb feltételei változatlanok maradnak a közlemény szerint.

“A szükséges jogszabály-módosításokat és a végrehajtásban közreműködő partnerekkel az egyeztetéseket az Agrárminisztérium soron kívül elkezdi, hogy a kedvezményes hitel minél előbb hozzáférhető legyen”

– emelte ki Nagy István, majd azt hangsúlyozta, hogy a gazdák a nehézségek idején is számíthatnak a kormányra. Az agrárium előtt álló kihívásokat ugyanis közösen összefogva, a nehézségekből erőt merítve, együtt lehet leküzdeni.

Kapcsolódó cikkek