Ezt akarják elérni Gyurcsány Ferenc pártjában

Ezt akarják elérni Gyurcsány Ferenc pártjában

Többletforrást követelt a kormánytól az aszálykárok enyhítésére a gazdák számára a Demokratikus Koalíció vasárnap.

A párt azt akarja elérni, hogy a kormány fordítson rövid távon minimum 500 milliárd forintot az aszálykárt szenvedő gazdák támogatására a kárenyhítési alappal – közölte az agrárkabinet vezetője online sajtótájékoztatóján. Benedek Szilveszter közölte, 50 éve nem volt Magyarországon ilyen aszály, a termőterület egynegyedét sújtja vízhiány.

“Eddig 700 000 hektárról jelentettek a gazdák aszálykárt az Agrárminisztérium információi szerint, de tekintettel arra, hogy a kukoricát tovább sújtja a szárazság, ez a szám hamarosan eléri az egymillió hektárt”

– tette hozzá.

“A hatalmas szárazság a klímaválság eredménye, amellyel az Orbán-kormány egyáltalán nem foglalkozott az elmúlt több mint tíz évben”

– mondta Benedek Szilveszter, majd kiemelte, a DK elkötelezett amellett, hogy Magyarország hosszú távon és fenntarthatóan megőrizze agrártermelési potenciálját, ezért első rendű feladatnak tartja a víztározók kiépítését és az öntözés fejlesztést.

A politikus felszólította a kormányt, hogy kezdjen el végre az öntözés fejlesztésével foglalkozni, hogy “ilyen drasztikus kár még egyszer ne fordulhasson elő hazánkban”.

Kapcsolódó cikkek