fotó: pixabay.com

Fehéredik a gazdaság

Fehéredik a gazdaság

Bár a fővárosban működő éttermi és mozgóvendéglátással foglalkozó vállalkozások száma továbbra is csökken, az alkalmazotti létszám jelentős növekedése a feketefoglalkoztatás visszaszorulására utal. Ezt írta a Népszava szombaton.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a budapesti éttermeket és egyéb vendéglátóipari egységeket üzemeltető vállalkozások száma

a 2015-ös nyolcezerről tavalyra több mint 10 százalékkal hétezerre csökkent. Az alkalmazotti létszám ugyanezen idő alatt 34 000-ről több mint 20 százalékkal 43 000-re nőtt, miközben az ágazatot változatlanul súlyos munkaerőhiány sújtja, és nagy az elvándorlás.

“Az ellentmondás csak úgy oldható fel, hogy a növekvő munkaerő-szükséglet a jelek szerint a cégeket rákényszeríti a feketefoglalkoztatás visszaszorítására”

írta a lap.

Budapest turizmusának fejlődése és az áfacsökkentés a kereslet további növekedését eredményezheti, a piaci szereplőkre ugyanakkor továbbra is jelentős béremelési nyomás nehezedik, ami csökkentheti a vállalkozások jövedelmezőségét – idézi a Népszava az Opten prognózisát.

Kapcsolódó cikkek