Az állam megveszi az E.ON-t

Az állam megveszi az E.ON-t

Orbán Viktor és Johannes Teyssen

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az Országházban az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

Azz ügyletre egy ez év december 15-ig véglegesítendő és legkésőbb 2013. január 31-ig aláírandó részvény-adásvételi szerződés keretében kerül sor.
    
Magyarország energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM Csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze.

A szándéknyilatkozat aláírói az évtizedes hagyományokon alapuló és kölcsönösen gyümölcsöző magyar-német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jegyében kifejezték szándékukat, hogy jóhiszemű, a felek érdekeit kölcsönösen szem előtt tartó tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit kölcsönösen előnyös feltételek, illetve a felmerülő kockázatok felek által elfogadható kezelése mellett átruházzák az MVM-re. Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 25-én egy Kőszegen megrendezett közéleti rendezvényen mondta azt, hogy “pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől”.

A kormány nem közölt részleteket az E.ON tervezett visszavásárlásáról. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes augusztus 27-én a Hír TV-nek annyit mondott: “Szeretnénk a közműszolgáltatások egész rendszerét nonprofit alapra helyezni, amennyire ez lehetséges. Ez a lépés is ebbe a tervbe illeszkedik. A tárgyalások még folynak, úgyhogy részleteket sajnos nem tudok róla elárulni.”.

Az E.ON németországi központjában akkor nem kommentálták a magyar kormányfőnek a társaság magyarországi leányvállalatára vonatkozó kijelentését.
Az E.ON 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap szerint a magyar érdekeltség az E.ON legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban.

Az E.ON magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le.