illusztráció

Jogerősen is börtönt kapott sikkasztásért egy volt győri ügyvéd

Jogerősen is börtönt kapott sikkasztásért egy volt győri ügyvéd

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla pénteken, így jogerős lett annak a volt győri ügyvédnek a 6 év 10 hónapos börtönbüntetése, aki mintegy 128 millió forinttal károsította meg ügyfeleit és barátait.

Böröcz Szabolcsra 2009-ben egy általa képviselt cég bízta rá letétben egy európai uniós pályázati önrészét, de az ügyvéd ezen kívül irodájának dolgozóitól és barátaitól is vett át különböző összegeket. A 40 éves férfi az így kapott mintegy 130 millió forint nagy részét saját céljaira fordította, a kárból csak mintegy 2 millió térült meg.

Az egykor a Széchenyi István Egyetem bűnügyi tudományok tanszékének adjunktusaként is dolgozó férfi az ügyvédi irodájában dolgozó egyik jogász nevében hamis ügyvédi meghatalmazásokat is készített, amelyekkel beosztottja adatait felhasználva szerzett kölcsönt két ingatlan vételi jogának fejében.

Böröcz Szabolcs azért nyúlt a letétbe helyezett pénzekhez, mert 2001 óta két lakás és egy autó tulajdonjogát szerezte meg, valamint két másik személygépkocsit lízingelt, de folyamatosan anyagi gondjai voltak. Tartozásait először banki kölcsönökkel, később havi 10 százalékos, uzsorásoktól szerzett kölcsönökből próbálta rendezni, de ez nem sikerült.

Az egykori ügyvéd a bírósági eljárás során azzal védekezett, hogy megfélemlítés és valós fenyegetettség alatt áll. A nevén lévő két ingatlant jelentős jelzálog terheli, autója üzemképtelen, a két nagy értékű személygépkocsit pedig sohasem használta, azt a barátaitól kapott kölcsönök fejében vette a saját nevére, hogy ő fizesse a lízingdíjakat.

Meghallgatásakor azt állította, a cég által rábízott 300 ezer euró a társaság vezetőinek tudtával valójában azt a célt szolgálta, hogy uniós pályázatokról szerzett információkért fizessen belőle közvetítőknek. Miután a pályázatot visszavonták, az informátoroknak, közvetítőknek kifizetett pénzeket nem tudta visszaszerezni, ezért volt folyamatos fenyegetettségben.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa pénteken megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék határozatát és Böröcz Szabolcsot folytatólagosan elkövetett sikkasztás, csalás és okirat-hamisítás miatt marasztalta el jogerősen. Az ügyvédi foglalkozástól végleg eltiltott férfi a letöltendő börtönbüntetés mellett kártérítési felelősséggel is tartozik.