Magyar kereskedőház nyílik Moszkvában, Pekingben és Rijádban

Magyar kereskedőház nyílik Moszkvában, Pekingben és Rijádban

A jövő év első felében Moszkvában, Pekingben, és a szaúdi fővárosban, Rijádban nyílik magyar kereskedőház , mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pénteken egy budapesti konferencián.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) rendezvényén Szijjártó Péter hangsúlyozta, a kormány a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) külpiacokon való érvényesülését szeretné segíteni a kereskedőházi rendszer felállításával. Az első magyar kereskedőház jövő héten Bakuban nyílik a Széchenyi Bank szerepvállalásával.

A válságra adott magyar gazdaságpolitikai válasz helyesnek bizonyult, mert ha nem lett volna az, akkor nem jött volna Magyarországra több mint 5 milliárd eurónyi német befektetés és nem dolgoznának ma 160 ezerrel többen, mint két évvel ezelőtt.

Ha van egy világos gazdaságpolitikai vízió, és az azzal járó, egyébként az ország javát szolgáló és a versenyképességet javító, lépések egyes szektorokban, cégeknél profitkiesést okoznak, az nem a bizonytalan, kiszámíthatatlan gazdaságpolitika jele, hanem annak hatása, velejárója.

A kormánynak szövetségese minden olyan befektető, aki Magyarországon fektet be és tisztességes piaci magatartással tisztes munkát ad az embereknek. Már csak azért is, mert az alacsony fejlettségű régiók számára gyakran kitörési pont egy-egy nagyobb cég odatelepülése. A multik emellett a helyi vállalatokat is bevonják a világgazdaság “vérkeringésébe”.

A magyar oktatási, szakképzési rendszer megújításában is részt vesznek a vállalatok, vannak olyan német cégek, amelyek iskolát működtetnek az utánpótlás képzése érdekében. A felsőoktatás átalakítása is azt a célt szolgálja, hogy a felsőoktatás versenyképes legyen.

A kormány stratégiai partnerként számít a vállalatokra, közülük a miniszterelnök immár 6 céggel kötött stratégiai megállapodást, és ez a folyamat folytatódni fog. A kormány újabb lépéseket tervez a vállalatok bürokratikus terheinek visszaszorítására. Ennek egyik fő eleme a Munkahelyvédelmi akcióterv lesz, és 2013 végéig végrehajtják az Egyszerű Állam Programot is, amely nemzetgazdasági szinten 500 milliárd forintnyi vállalkozói tehercsökkenést jelent. Nyitottak a konzultációra, a párbeszédre a vállalatokkal. Chris Mattheisen, a JVSZ elnöke, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte, a szövetség új stratégia megalkotásába kezdett, és új szolgáltatásokat indít majd, valamint azt is célul tűzték ki, hogy a gazdasági kormányzattal még jobb kapcsolatot alakítsanak ki.

A JVSZ az új stratégiája keretében megfogalmazta azon gazdasági téziseit, amelyek álláspontja szerint hozzájárulnak a befektetések növeléséhez, a versenyképesség javításához, és a gazdasági növekedéshez Magyarországon.

Chris Mattheisen hozzátette, hogy szükség van a gazdaságpolitika egyes elemeinek felülvizsgálatára, és mielőbbi korrigálására, a JVSZ pedig nyitott az egyeztetésre.