fotó: pixabay.com

Megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium

Megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium

Az NKL célja a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen. Erről tájékoztatta az orvostudományi egyetem pénteken a médiát.
Az SE közleménye szerint a Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a Pharmahungary 2000 Kft. alkotta konzorcium 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, az NKL szakmai vezetője Merkely Béla, az SE rektora.

A konzorcium a tagok kutatás-fejlesztési, szellemi és fizikai erőforrásainak összehangolásával azon dolgozik, hogy 2026 februárjáig az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok – mint fogalmaztak:

“forradalmian új szemléletét kutassa és annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki”.

A projekt három kutatási pillére alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív és érrendszeri megbetegedések számát, növelje a várható élettartamot és az egészségben eltöltött életévek számát is, a többi között új egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programok kidolgozásával – közölték. Az SE kitért rá, hogy a projekt klinikai-epidemiológiai pillérének célja feltérképezni a koronavírus-fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait, multimodális klinikai- és részletes utánkövetéses eljárással.

Az innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési pillér keretében egyebek mellett meglévő gyógyszerek “újrapozícionálását” végzik majd.

Az orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése elnevezésű pillér célja pedig új eszközök és – a hozzá kapcsolódó szoftverrel – a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása – sorolták.

Kapcsolódó cikkek