Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án, fotó: Illyés Tibor/MTI (archív)

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: a férfi és a vegyesváltó is bronzérmes

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: a férfi és a vegyesváltó is bronzérmes

Két magyar váltó, az ötkarikás címvédő férfi, illetve a vegyes is bronzérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának második, nagojai állomásán.

Az 5000 méteres férfi váltóban Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry mellett Nógrádi Bence jutott lehetőséghez az öt kvartettet felvonultató vasárnapi döntőben. A magyarok sokáig a negyedik pozícióban korcsolyáztak, de 12 körrel a vége előtt az olaszok is eléjük kerültek. A hajrában a dél-koreaiak elestek, közben a magyar négyes egy váltásnál visszaelőzte az olasz csapatot, de a győztes kanadai és a második kínai staféta pozícióját már nem tudta veszélyeztetni. A múlt heti, pekingi ezüstérem után a mostani harmadik hely tulajdonképpen szinte biztossá tette a kvótát, ami öt férfi versenyző ötkarikás részvételét tenné lehetővé.

Magyarország ebben a számban két állomás után élen áll a vk-pontversenyben.

A 2000 méteres vegyesváltó elődöntőjében Liu Shaoang, Krueger, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca összeállításban szerepelt a magyar csapat, amely a rajt után negyedik volt, de előbb Jászapáti előzte meg a japán riválisát, majd Liu Shaoang az oroszt. Közben viszont az éllovas hollandok megléptek, majd legjobb emberük, Suzanne Schulting senkitől sem zavartatva kicsúszott. Innentől a magyar-orosz páros továbbjutása nem forgott veszélyben, csak a sorrend volt a kérdés, a magyarok végül másodikként jutottak fináléba. Az ötcsapatos döntőre egy változás volt a magyar négyesben, ugyanis Bácskai helyett Kónya Zsófia kapott lehetőséget. A rajt után az olaszok már a második kanyarban kicsúsztak, a magyarok pedig a harmadik helyen korcsolyáztak, aztán Krueger az orosz, Liu Shaoang pedig a kínai riválist előzte meg. Jászapáti élen tartotta a magyar stafétát, de Kónyát visszaelőzték a kínaiak és a végül győztes oroszok is, a kvartett két férfi tagja pedig már nem tudott javítani a pozíción, így bronzérmet akasztottak a magyarok nyakába.

A váltóversenyek előtt egyéniben az 1000 végcsatározásait rendezték, amely nem indult jól a magyarok számára, mert az azonos futamban szereplő Liu Shaoang és ezen a távon még amerikai színekben olimpiai ezüstérmes Krueger összerúgott, amely miatt előbbi elesett, utóbbit pedig kizárták, így egyikük sem jutott elődöntőbe.

A harmadik magyarnak, Liu Shaolinnak viszont futammásodikként összejött a legjobb tíz közé jutás. Az elődöntőben a szám magyar világbajnoka csak harmadikként ért a célba, de az előtte második dél-koreai riválisát szabálytalanság miatt kizárta a zsűri, így Liu Shaolin fináléba került. Az FTC 25 éves gyorskorcsolyázója az éremcsatában a rajt után a második pozícióban “utazott” a kínai Zsen Ce-vej mögött, de közben visszaverte a holland Itzhak de Laat előzési kísérletét. Két körrel a vége előtt Liu Shaolin élre állt, azonban előzése után a kanyar kijáratában kicsúszott, így végül ötödik lett, a győzelem pedig Zsen ölébe hullott. Liu Shaoang 14., Krueger 20. helyen zárt.

A nőknél a magyarok közül egyedüliként Kónya volt érdekelt a negyeddöntőben, de nem volt reális esélye a továbbjutásra a futamában.

A szegediek 26 éves versenyzője 20., míg a selejtezőben búcsúzott magyar közül Jászapáti 21., Sziliczei-Német Rebeka 32. lett. A döntőben két nagyszerű manővert bemutatva az amerikai Kristen Santos pályafutása első vk-diadalát aratta. A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd egy héttel később a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat.

Kapcsolódó cikkek