Bánhidi Ákos: ennél jobb mentális dopping nincs

Bánhidi Ákos: ennél jobb mentális dopping nincs

Jót tett a csapat önbizalmának, hogy van már érem, ennél jobb mentális dopping nincs, így további energiák szabadulhatnak fel a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a pekingi olimpián. Így véli a válogatott edző-menedzsere.

A szakember vasárnap azt mondta,a szombati vegyes váltó és az egyéni számok megmutatták, hogy a magyar versenyzők jó formában vannak, és aki elizgulta a futamát – itt az 500 méteren búcsúzó Kónya Zsófiára célzott -, később ő is remekelt, és ebben a többiek is segítettek neki, s vegyes váltó pedig így bronzérmet tudott szerezni.

“Nem kérdés, a fiúk erősek, uralták az 1000 méteres futamukat, majd a váltóban, amikor kellett, megmutatták, hogy mekkora kaliberűek. A két lány közül Jászapáti Petra jobban kezdett, de Zsófi a váltóban már remekelt”

– mondta Bánhidi.

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry futamgyőztes lett szombaton, és így jutott tovább a hétfői negyeddöntőre.

A két Liu testvér elátulta, hogy nagyon jól érezték magukat szombaton, és lépésről lépésre haladnak előre.

“Sokan az első olimpiájukon szerepelnek, és talán ezért, illetve a kezdés miatt idegesek. Jobb mindjárt az elején ellépni tőlük, és nem belekeveredni a lökdösődésekbe. Ahogy fogy a mezőny, úgy lesz egyre kevesebb a kevésbé rutinos versenyző”

– mondta Liu Shaoang, aki a szombati rajt előtt két nappal tudott először és utoljára edzeni a Fővárosi Fedett Stadionban, mivel pozitív koronavírustesztjei miatt csak késve utazhatott ki Pekingbe. Hozzátette, éppen ezért tud még tovább javulni, és érzi is, hogy napról napra jobban érzi magát. Testvére viszont már most kirobbanó erőben van elmondása szerint.

“Amikor simán megoldottuk a 1000 méter selejtezőjét, egyből váltottunk fejben, mert következett a váltó. Arra készültünk, hogy háromszor futunk, azaz a negyeddöntőben, az elődöntőben és a fináléban. A mindenkori négyes remek volt, segítettük egymást, igazi csapatmunkát tettünk ki a jégre. De ennek most vége, most megint az egyéni számra kell figyelni, és arra kell az agyunkat felkészíteni”

– fogalmazott Liu Shaolin.

A rövidpályás gyorskorcsolya válogatott már azzal történelmet írt, hogy négy éve a férfi váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. A vegyes váltó most mutatkozott be az ötkarikás programban, és ebben is sikerült érmet szerezni.

Amennyiben a short track küldöttség még szerez érmet, érmeket Pekingben – erre reális esélye van -, akkor ez lesz az első téli olimpia, amelyen a magyar delegáció egynél több dobogós hellyel büszkélkedhet majd.

A négy évvel ezelőtti aranyérem előtt az 1948-as és 1980-as játékokon egy-egy ezüst-, az 1932-es, 1936-os, 1952-es és 1956-os olimpián egy-egy bronzérmet szereztek a magyarok.

Kapcsolódó cikkek