Hosszú Katinka, fotó: Czagány Balázs (archív)

Dobogón végzett a háromszoros olimpiai bajnok

Dobogón végzett a háromszoros olimpiai bajnok

Hosszú Katinka bronzérmet nyert 200 méter vegyesen szombaton a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis 2:10.12 perces idővel csapott célba, és sorozatban öt Eb-győzelem után nem állhat a dobogó tetejére ebben a számban. Az aranyérmet ezúttal az izraeli Anastasia Gorbenko szerezte meg 2:09.99-es idővel.

A másik magyar, Sebestyén Dalma 2:12.42-vel a hetedik lett.

A 32 éves Hosszú így is történelmet írt, ugyanis 24. Eb-érmét nyerte, ezzel a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve minden idők legeredményesebb női úszójává lépett elő. A rajt utáni pillangónál Hosszú csak negyedikként fordult, háton viszont megérkezett az élmezőnybe és mindösssze három századmásodperces különbséggel második volt. Mellen leszakadt, fél másodperces hátrányt kellett volna ledolgoznia 50 méter gyors alatt, így végül harmadikként csapott célba. A futam után Hosszú az M4 Sportnak azt mondta, elégedett az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményével, főként annak fényében, hogy

“munkából jön, most nagyon jó helyen van”.

A magyarok tizenkét éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadikként zárt. Csütörtökön Kapás Boglárka védte meg címét 200 méter pillangón Hosszú Katinkát megelőzve. Pénteken Szabó Szebasztián nyert 50 méter pillangón, illetve a 4×200 méteres női gyorsváltó lett második.

Eredmények:

női 200 m vegyes, Európa-bajnok:

Anastasia Gorbenko (Izrael) 2:09.99 perc
2. Abbie Wood (Nagy-Britannia) 2:10.03
3. Hosszú Katinka 2:10.12
…7. Sebestyén Dalma 2:12.42

Kapcsolódó cikkek