Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. A magyar úszó új olimpiai csúccsal, 1:51.25 perccel nyert, fotó: Kovács Tamás/MTI

Milák Kristóf arany-, a kardcsapat és Tóth Krisztián bronzérmes

Milák Kristóf arany-, a kardcsapat és Tóth Krisztián bronzérmes

Nagyszerűen sikerült magyar szempontból a tokiói olimpia szerdai versenynapja, miután Milák Kristóf a papírformát igazolva aranyérmet nyert 200 méter pillangón, a magyar férfi kardcsapat és a cselgáncsozó Tóth Krisztián pedig bronzérmet szerzett. A magyar csapat az ötödik versenynap után így két arannyal, egy ezüsttel és két bronzéremmel áll.
A BHSE 21 éves világcsúcstartója a fináléban a legendás Michael Phelps olimpiai csúcsát megdöntve, 1:51.25 perces idővel, óriási fölénnyel diadalmaskodott. Ugyanebben a számban a riói bronzérmes Kenderesi Tamás a negyedik helyen ért célba, mindössze hét századdal elmaradva a harmadiktól.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású kardcsapat éremesélyesként kezdte a napot, és ennek megfelelő magabiztosággal verte az amerikaiakat a negyeddöntőben 45-36-ra, a négy között azonban 45-43-ra kikapott Olaszország legjobbjaitól. A bronzcsatában a Decsi helyett ekkor már Gémesivel felálló magyar trió 45-40-re verte a németeket. A harmadik hely kiharcolása még úgy is összejött, hogy a háromszoros egyéni bajnok Szilágyi az utolsó párban 40-26-ról “engedte” felzárkózni a németek befejezőemberét, Max Hartungot.

A dzsúdós Tóth Krisztián egy papírforma- és egy bravúrgyőzelem után, a negyeddöntőben kikapott a német Eduard Trippeltől. A vb-harmadik magyar a vigaszágon a korábbi világbajnok holland Noel van’t Endet múlta felül, majd a bronzmeccsen a hosszabbítás negyedik percében egy gyönyörű válldobásra kapott vazaarival gyűrte le a kétszeres Eb-első orosz Mihail Igolnyikovot.

Az uszodában női 200 vegyesen a címvédő Hosszú Katinka a hetedik helyen végzett. Kapás Boglárka az elődöntőből biztosan, a harmadik idővel vívta ki a csütörtöki finálés szereplés jogát, a gyorsúszó Németh Nándor pedig a klasszikus számban, 100-on 47.81 másodperces országos rekorddal a hetedik helyen jutott döntőbe. Németh 1964 óta az első magyar férfi úszó, aki 100 gyorson olimpiai fináléban szerepelhet. A délutáni előfutamokból Telegdy Ádám bejutott a 200 méter hát elődöntőjébe, Cseh László pedig 200 méter vegyesen szintén elődöntőbe került. A női 4×200 méteres gyorsváltó Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna összeállításban nyolcadikként lépett tovább a fináléba. Ugyanakkor Békési Eszter 200 méter mellen, Kós Hubert pedig 200 méter vegyesen nem jutott tovább.

A női vízilabda-válogatott a második fordulóban szenzációs, 10-9-es győzelmet aratott a címvédő amerikai csapat felett. Az ellenfél legutóbb a 2008-as pekingi játékokok fináléjában, Hollandiától kapott ki.

A vitorlázóknál a Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a második versenynap után is a második helyen áll összetettben. A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó a szerdai harmadik futamban kilencedikként, a következőben pedig negyedikként ért célba. A szörfös Cholnoky Sára előbb a 24., majd a 19., aztán megint a 24. helyen futott be, így kilenc futam után összesítésben egyet előrelépve a 25 helyen áll. Az íjász Balogh Mátyás számára befejeződött az olimpia, miután a legjobb 64 között 6-0-ra kikapott a dél-koreai Kim Vu Dzsintől.

Kapcsolódó cikkek