LMP: elég volt a mérgező gyümölcsökből

LMP: elég volt a mérgező gyümölcsökből

Az ellenzéki párt tovább küzd a természetes élőhelyeket regeneráló élelmiszertermelésért és a mezőgazdasági vegyszerhasználat radikális csökkentéséért. Ezt mondta Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

“Elég volt a mérgező gyümölcsökből”

– hangsúlyozta az LMP politikusa, majd kijelentette, hogy a mezőgazdaság válságát nem a nagyüzemi termelés fogja megoldani.

Tetlák Örs a problémák közé sorolta a klímaváltozást, az élőhelyek szűkülését és a biológiai sokféleség csökkenését. Mindezt az Európai Parlamentben (EP) elfogadott természet-helyreállítási rendelet orvosolná – ismertette.

Bírálta a Fidesz és a Jobbik EP-képviselőit, akik nemmel szavaztak a javaslatra.

Szerinte ők a nagyüzemi agrárlobbi érdekében cselekedtek, a hatalmas területen gazdálkodók, valamint a gyomírtókat, rovarírtókat vagy műtrágyát és más kemikáliát forgalmazók érdekében. Kijelentette azt is, hogy a Magyarországon kiosztott uniós agrártámogatások 80 százaléka mindössze a földtulajdonosok 10 százalékához kerül. Tetlák Örs ezen “agrárbárók” közé sorolta Csányi Sándort vagy Mészáros Lőrincet.

“Utóbbiak a gyors profitszerzés érdekében nem kívánnak átállni a kisebb táblás gazdálkodásra, ezért ezt esetükben csak jogszabállyal lehet kikényszeríteni”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek