Szerdától Budapesten Ronald Reagan

Szerdától Budapesten Ronald Reagan

Ronald ReagenA hét közepén avatják fel Ronald Reagan szobrát születésének 100. évfordulója alkalmából a budapesti Szabadság téren. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök és Condoleezza Rice, az Egyesült Államok volt külügyminisztere is felszólal.

A Szabadság tér és a Zoltán utca sarkánál felállítandó Reagan-szobor 2,2 méter magas, Máté István csongrádi szobrászművész alkotása. Az egész alakos szobrot a Magyarországi Ronald Reagan Emlékbizottság állíttatja. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a KDNP elnökeként kezdeményezte az alkotás felállítását, korábban kiemelte, Ronald Reagan a szabadság szimbóluma, emléke összefogja a közép-európai népeket. Emlékeztetett, hogy Reagan kiállt az emberi jogok egyetemes érvényesülése mellett.

A szoborállításnál többek között a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt az együttműködő partnere a bizottságnak.

A kormany.hu-n közzétett ismertető szerint az Egyesült Államok elnöke kormányzása idején elévülhetetlen érdemeket szerzett a kommunizmus bukásában. “Magyarország mindig hálával emlékezik az Egyesült Államok és Reagan elnök megkérdőjelezhetetlen szerepére a hidegháborús időszak lezárásában, és abban, hogy Magyarország visszanyerte szuverenitását.” A 100. évforduló alkalmából London, Prága és Krakkó mellett Budapest lett az egyik helyszíne az elnök tiszteletére rendezett európai ünnepségsorozatnak. Magyarországon megalakult a Ronald Reagan Emlékbizottság, az év első felében két konferencia is megemlékezett az elnökről, a Magyar Posta pedig Reagan-bélyeget és emlékborítékot bocsátott ki.

Az avatóünnepségen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Condoleezza Rice, az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Edwin Meese volt amerikai igazságügyi miniszter, a reagani adminisztráció hajdani irányítója és Kevin McCarthy, a kongresszusi delegáció vezetője.

Ronald Reagen

az Egyesült Államok 40. elnöke

Ronald Reagan 1911. február 6-án született az Illinois állambeli Tampicóban. 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok 40. elnöke. Az egykori filmszínészt, aki több, mint ötven filmben szerepelt, később kétszer is Kalifornia állam kormányzójává választották.
Reagan 1983-ban az Evangélikusok Nemzeti Szövetsége előtt elmondott floridai beszédében a “gonosz birodalmának minősítette a Szovjetuniót “. A néhai republikánus elnök beszédének kézzel korrigált változatát januárban először állították ki a washingtoni Nemzeti Levéltárban. Az elnök egy évvel a beszéd után elindította az Egyesült Államok úgynevezett “csillagháborús” rakétavédelmi programját, amellyel erejét meghaladó fegyverkezési versenyre kényszerítette a Szovjetuniót. A politikus 2004-ben, 93 éves korában hunyt el.