Pénzhez jutnak a BKV dolgozók

Pénzhez jutnak a BKV dolgozók

Karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak az elmaradt béren kívüli juttatások egy részét, mondta Tarlós István.

A főpolgármester erről az M1 Ma reggel című műsorában beszélt pénteken, miután csütörtökön a BKV egyik szakszervezete újabb sztrájkbizottságot hozott létre, és december elejére kilátásba helyezte az összevont sztrájk lehetőségét.

Tarlós István kijelentette: a szerelők, járművezetők, forgalomszervezők, adminisztratív dolgozók becsületesen végzik a munkájukat a BKV új vezetőségével együtt, de tudomásul kell venni, hogy a cég milyen állapotban van. Dolgozóktól, munkásoktól nem engedek pénzt elvonni. A kifizetés mértékét a cég vezetése fogja meghatározni.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke csütörtökön azt mondta, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége után ők is sztrájkbizottságot hoztak létre, mert a csütörtöki tárgyaláson sem közeledtek az álláspontok a kollektív munkaügyi vitában felsorolt témakörökben. A szakszervezeti vezető egységes sztrájkot helyezett kilátásba, amelynek legkorábbi időpontja jövő hét második fele.

A dolgozóknak már ki kellett volna fizetni a bérköltség megtakarításából származó összeget, és a cafetéria összegéről is meg kellett volna állapodni november közepén.

A szakszervezetek a munkahelyek védelme, a tervezett létszámcsökkentések és az elkerülésük érdekében tervezett intézkedések, a buszkiszervezések munkavállalókra vonatkozó hatása, valamint a műszaki állapotok miatt kezdeményeztek munkaügyi vitát a BKV vezetőségével.