A Jobbik pazarlással vádolja Orbán Viktort

A Jobbik pazarlással vádolja Orbán Viktort

A Jobbik szerint, bár Orbán Viktor spórolást hirdetett a közszférában, a minisztériumok ennek ellenére 90 milliárd forintot költöttek az elmúlt időszakban "luxuskiadásokra", valamint magáncégeknek olyan feladatokra, amelyek alapvetően a szaktárcák hatáskörébe tartoznak.

A jobbikos politikus példaként említette például, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) 197 millió forintot fizetett egy cégnek “Magyarország Nagy-Britanniában történő egységes és pozitív megítélési és megjelenítési lehetőségeinek bemutatására irányuló kutatómunka elvégzésére”, de ugyanilyen célból az Amerikai kapcsolatok előkészítésére 126 milliót, a németországi és ausztriai jobb megítélése érdekében pedig 135 millió forintot fizetett ki a minisztérium.

Volner János ismertette azt, hogy a KIM 5 millió forintot fizetett, Magyarország Alaptörvénye Díszkiadásának iPadre optimalizált, magyar és angol nyelvű változatának elkészítésére és feltöltésére az Apple Appstore-ba.

A Jobbik alelnöke hangsúlyozta, a Fidesz politikusai még ellenzékből, 2007-ben és 2008-ban többször is felhívták az akkori kormánypártok figyelmét, hogy szüntessék meg azokat a szerződéseket, amelyek alapján magáncégek, közpénzből végeznek alapvetően minisztériumi, vagy állami feladatokat. Az ellenzéki párt most ugyanerre szólítja fel a második Orbán-kormányt.