illusztráció, fotó: pixabay.com

Még jelentkezhet a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra

Még jelentkezhet a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra

Meghosszabbított jelentkezéssel várják a pályázatokat a Köbüki néven elindított tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra. Erről beszélt a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön.

Hornung Ágnes a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: meghosszabbították a Köbüki tanári ösztöndíjpályázat benyújtási határidejét, október 12-ig pályázhatnak azok a tanárok, mentorok, akik kiemelkedő munkát végeznek a tehetséggondozásban.

A nyertes pedagógusok 10 hónapon keresztül nettó havi 75 000 forintos támogatásban részesülnek.

Jelentkezni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján lehet. A családokért felelős államtitkár a Nemzeti Tehetséggondozó Programról azt mondta, kétmilliárd forint értékben írtak ki pályázatokat szeptember 14-én, összesen 13 pályázat jelent meg a Nemzeti Tehetséggondozó Programban a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján. A pályázatok összeállításánál arra törekedtek, hogy a tehetséggondozás minden területét lefedjék, és a tehetséges fiatalok és mentoraik, valamint a kiemelkedő szervezetek és programok támogatásban részesülhessenek a határon innen és túl is.

A pályázatok benyújtási határideje október 12.

Az államtitkár elmondta, a most megjelent kiírásokban a program nagy hagyományokkal rendelkező, népszerű kategóriáival találkozhatnak a jelentkezők, azonban az idei évben a Nemzeti Tehetséggondozó Program egész rendszerét megújítják: a program tartalmában és struktúrájában szeretnének újat nyújtani. A legfontosabb célnak azt nevezte, hogy átlátható rendszer jöjjön létre, pontosan mérhető legyen, kik a tehetséges fiatalok, kik kerülnek be a tehetséggondozás rendszerébe, és követhető legyen, hogyan hasznosult az évek alatt a tehetségük.

Az idei évben, 2023/24-ben tehát egy pilotprogramot indítanak, meghatározott számú gyermek mérésével, jövőre pedig már új rendszerben működik a Nemzeti Tehetséggondozó Program.

A családokért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy a programban az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a természettudományos tárgyakra. Emellett a kiemelt célok közé sorolta a lányok természettudományos tárgyakban való előre jutását, hazai és nemzetközi versenyek megrendezését, illetve a kreatív ötlettel rendelkező, vállalkozás indítását tervező fiatalokat anyagilag és szakmailag is támogató Start ösztöndíjprogramot.  Arra a kérdésre, hogy mennyire erős akár a képzés, akár a befogadó készség a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területen, Hornung Ágnes azt válaszolta, Magyarország kiemelkedő ezeken a területeken, számos nemzetközi versenyen indultak és értek el eredményeket a diákok, sőt Magyarország ezen a területen már több versenyt is rendezett, és az a cél, hogy a természettudományok területén a következő években olyan világversenyeket, diákolimpiákat hozzanak ide, amelyek révén felfigyel Magyarországra a világ.

Kapcsolódó cikkek