illusztráció, fotó: pixabay.com

Öröm a Zene: díjátadó és tehetségkutató döntő volt

Öröm a Zene: díjátadó és tehetségkutató döntő volt

Tíz kategóriában adták át az Öröm a Zene idei díjait vasárnap a fővárosi A38 hajón. A rendezvényen tartották az Öröm a Zene tehetségkutató-hálózat nagydöntőjét is, amelyet a Kontraszt zenekar nyert.

“Tíz kategóriában ítélték oda a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) díjait, amelyekkel a hangszeres élőzene népszerűsítése iránt elkötelezett személyeket ismerik el”

– közölték a szervezők hétfőn.

Az év zenésze Ferenczi György lett, az év helyszíne a soproni Hangár Music Garden, az év zenepedagógusa díjat Balogh Miklós Péter, a Rocksuli alapítója vette át. Az év felfedezettje a Zajnal zenekar, a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató nyertese. Az év hangmérnöke Török Gábor, az év hangtechnikusa Pálocska Zsolt, az év fény- és látványtechnikusa Porkoláb Tamás, az év zenei újságírója Bálint Csaba, az év különdíjasa Demeter Szilárd miniszteri biztos, az év hangszerjavító műhelye a Kovács Zoltán által vezetett Guitar Clinic.

A Hanosz 2009 óta rendezi meg az Öröm a Zene (korábbi nevén Hangfoglaló Hétfő, majd Hangfoglaló Magyarország) tehetségkutató sorozatot, amely mára – az NKA Hangfoglaló Program támogatásával – a Kárpát-medence legnagyobb szakmai tehetségkutató sorozatává vált. Összesen 26 állomása van, amelyből 19 megyei és egy fővárosi, öt határon túli (erdélyi, vajdasági és felvidéki).

Az elmúlt hétvégén e tehetségkutatók nyertesei mérték össze tudásukat az A38-on. Az együtteseket nyolctagú zsűri véleményezte, amelyben Andrásik Remo, a Hanosz főtitkára, Horváth Gergely, az NKA Hangfoglaló Program szakmai kollégiumának tagja, Lombos Márton dalszövegíró, Nagy Szabolcs kommunikációs szakember, valamint a tavalyi nyertes Antares zenekar tagjai (Dér Dávid, Kolosai Ferenc, Kovács Botond és Pap Dávid) vettek részt. A grémium végül a Kontraszt zenekarnak adta a fődíjat – ők a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutatóról jutottak be -, akik így a Hanosztól egymillió forint értékben kapnak hangtechnikai berendezést, és kétmillió forinttal támogatja őket a Hangfoglaló Program.

Az Öröm a Zene döntője a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával jött létre.

Kapcsolódó cikkek