Párizs, fotó: pixabay.com

Más világba repít a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

Más világba repít a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

A múlt századforduló Párizsát is megidézi a kamara.hu fesztivál, amely csütörtöktől vasárnapig hat hangversennyel, koncertismertető előadásokkal és gyermekműsorral is várja a közönséget a budapesti Zeneakadémián.

A művészeti vezetők, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész házaspár Az eltűnt idő nyomában című Proust-regényfolyam első kötetének motívumai köré építették a műsort, megidézve a múlt századforduló Párizsának szalonjait – közölte a Zeneakadémia csütörtökön.

“Az író életrajzából, a mű zenei vonatkozásaiból és vezérfonalaiból, valamint a korszakból, azaz a múlt századforduló Párizsának légköréből indultunk ki”

– idézi a közlemény Várjon Dénest, aki példaként a csütörtöki koncertet emelte ki, amelyen az emlékezést és a fiatalságot Janacek Ifjúság című kompozíciója és Mendelssohn tizenöt éves korában komponált D-dúr szextettje jeleníti meg, köztük pedig Fauré-művek ábrázolják az álom és ébrenlét motívumait. Az emlékezéshez kapcsolódva szombaton gálaestet is tartanak Mozart-zongoraversenyekkel a száz éve született Anda Géza előtt tisztelegve, és egyúttal felidézve, hogy Várjon Dénes volt az Anda Géza Fesztiválok művészeti vezetője.

Ősbemutató is lesz a programban.

A vasárnap délelőtti koncerten Mozart, Beethoven és Franck művei között először hangzik el közönség előtt Kurtág Györgytől a Devich Sándor emlékezete, Perényi Miklós csellóművésztől pedig a Zongoraötös című kompozíció.

Emellett szerepel a műsoron olyan különlegesség is, mint a Kvartett az idők végezetére Messiaentől.

A hangversenyeken közreműködő muzsikusok között van a művészeti vezetők mellett Baráti Kristóf és Giovanni Guzzo hegedűművész, Klenyán Csaba klarinétművész, Bársony Péter és Szűcs Máté brácsaművész, Schöck Atala mezzoszoprán, Karasszon Eszter csellóművész és Palojtay János zongoraművész. A 6-11 éves gyerekeket szombaton várja műsorral Simon Izabella. A társművészeteket bemutató Hatszemközt idei vendége pedig Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz, akivel Simon Izabella és Várjon Dénes beszélget.

A fesztivál részletes programja a közreműködő művészekkel, valamint a jegyvásárlás a kamara.hu portálon érhető el.

Kapcsolódó cikkek