Liszt Ferenc szobra a Zeneakadémia előtt

Új épülettel gazdagodott a Zeneakadémia

Új épülettel gazdagodott a Zeneakadémia

Liszt Ferenc Zeneakadémia

Az LFZE csütörtöki sajtótájékoztatóján Bányai Miklós miniszteri megbízott hangsúlyozta, hogy a Zeneakadémia maga is mindent megtett válságos helyzetének enyhítésére, amelybe önhibáján kívül került. A 2007-ben bejelentett nagyszabású projektet – véleménye szerint – bizonytalan jogszabályi környezetben tették közzé. 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium belső ellenőrzési főosztálya a tél végén vizsgálta a felújítás állását, és megállapította, hogy összességében négyszázharminc nap késésben van a projekt. A Liszt Ferenc téri építkezés közbeszerzési eljárását két menetben megtámadta a vesztes Market Zrt., sőt az ajánlatkérés bizonyos pontjait is vitatta. A miniszteri megbízott különösnek találta, hogy ezek az eljárások ma vég nélkülinek látszanak, így bármely beruházás elkészültét következmény nélkül késleltethet valaki, anyagi kárt okozva. 

Zeneakadémia

Bonyolultak voltak a Zeneakadémia új oktatási-igazgatási központjára adott, a Wesselényi utcai épülettel kapcsolatos közbeszerzési eljárások is, ezért azt is késve veheti birtokba az intézmény, jó hír viszont, hogy augusztus végétől folyamatosan költözhetnek, így a tanévnyitót – jelentette be Batta András rektor – szeptember 12-én már itt tartják.Bányai Miklós felidézte, hogy a Zeneakadémia veszteségei részben abból adódtak, hogy a Liszt Ferenc térről 2010 nyarán kiköltöztek, de a Wesselényi utcai ház nem készült el 2010 augusztusára, ezért havi tízmillió forintos költséggel helyet kellett bérelnie az egyetemnek. 

Az átadás után bérleti díjat már nem kell fizetniük, viszont a XXI. századi technikával felszerelt ház rezsije költségként jelentkezik. Mint Batta András megjegyezte, keresnek bevételi forrásokat, vannak kurzusok számára bérbe adható helyek, a stúdió magas minőségi munkára alkalmas. A miniszteri megbízott úgy vélte, már most halaszthatatlan programokat szervezni a várhatóan 2012 végén megnyíló Liszt Ferenc téri  koncertterembe is.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia épülete

A Liszt Ferenc Zeneakadémia épülete

A mintegy három év alatt felgyűlt és a 2012 végéig még várható veszteségeket – amelyekbe beleértendő az idén februári, kétszázhuszonnyolcmillió forintos költségvetési zárolás is, továbbá a koncertszervezés elmaradása és a bérlettel járó plusz kiadás – összesen hétszázharminc-hétszáznegyvenmillió forintra teszi Bányai Miklós. Az egyetem révén nem használt ingatlanok bérbeadásával, illetve értékesítésével mérsékelhető a hiány.

Abbéli reményének adott hangot, hogy amennyiben az intézmény költségvetésében jelenleg látható mintegy háromszázmilliós “lyuk” nem növekszik, az újabb, harmincmillió forintos zárolásról felröppent hír nem realizálódik és a fenntartók mérlegelik, hogy a Zeneakadémia is csökkentette kiadásait, például az oktatás átszervezésével, később akár újabb támogatást kaphatnak. 

Redukálták például a főtanszak órák tartamát százhúszról kilencven percre, ennyi még nem rontja a rektor szerint az oktatás színvonalát, mert a növendék a másik harminc percet egy úgynevezett közös órán kapja, amikor többen vannak együtt. Abból a hatvan percből harminc csak rá jut, de a másik harmncon is jelen lehet. 

A Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten elnevezésű projekt költségvetésének önereje 1 123 121 866 forint. Az EU-s támogatás 9 917 654 447 forint, összértéke tehát 11 040 776 313.

Kapcsolódó cikkek