Tutanhamon fáraó híres szarkofágja

Valaki nagyon sok pénzt adott a nagy fáraóért

Valaki nagyon sok pénzt adott a nagy fáraóért

Tutanhamon 3000 éves bronzportréja, amelyet az árverés ellen tiltakozó egyiptomi hatóság szerint elloptak és kicsempésztek az országból, 4,7 millió fontért, vagyis 1,7 milliárd forintért kelt el egy londoni aukción csütörtökön.

Az egyiptomi külügyminiszter korábban azt mondta, az ifjú uralkodót ábrázoló műkincset valószínűleg az 1970-es években lopták el az ország egyik műemlék templomából – írta a BBC hírportálja. A 28 centiméter magas műkincs magángyűjteményből származik, legutóbb 2016-ban adták el hárommillió fontért szintén a Christie’s árverésén. Közleményében az aukciósház azt írta, hogy a műtárgy ügyében “nem folyik és nem is folyt nyomozás”.

“A Christie’s sose árverezne el olyan darabot, amelynek a tulajdonjogával kapcsolatban kétségek merülnek fel”

– áll a közleményben.

A cég közzétette a szobor tulajdonosainak listáját az elmúlt 50 évből. A aukciósház adatai szerint a műkincset 1985-ben vásárolta meg Heinz Herzer müncheni műkereskedő, előtte az osztrák Joseph Messina tulajdonában volt, aki 1973-74 körül vette Wilhelm von Thurn und Taxis hercegtől. Úgy tűnik, az 1690-es évek óta volt a család birtokában. Keveset tudni arról, hogyan került Európába.

Arra is kitértek, hogy a bronz szoborfej létezéséről régóta lehet tudni, hosszú éveken át ki is volt állítva.

Zahi Havássz korábbi egyiptomi régészeti miniszter azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a szobor szerintük az 1970-es években került ki az országból,

“mivel akkoriban loptak el más műtárgyakat is a karnaki templomkomplexumból”.

Tutanhamon fáraó nagyjából 3000 évvel ezelőtt, 19 éves korában halt meg, maradványait 1922-ben találták meg. Az utóbbi években egyre hevesebbé vált a vita a műkincsek visszajuttatásáról azokba az országokba, ahonnan származnak. Athén például több évtizede kéri a British Museumtól a Parthenón frízeinek visszaadását.

Kapcsolódó cikkek