forrás: pixabay.com

Főszerepben a cseh és orosz klasszikusok

Főszerepben a cseh és orosz klasszikusok

A MÁV Szimfonikus Zenekar Szőke Tibor-mesterbérletének idei első hangversenye január 25-én lesz a Müpában. A Féltékenység címet viselő programban Dvorák, Rahmanyinov, Janácek és Sztravinszkij remekművei szerepelnek.
Az est szólistája Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész lesz, akinek játékát Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini témára című művében hallhatja a közönség.

Mint írják, a MÁV Szimfonikus Zenekar Szőke Tibor-mesterbérletének idei első hangversenyén két zenemű is a féltékenységet járja körül, illeszkedve a Farkas Róbert vezető karmester által az aktuális évadra tervezett Szerelem és szenvedély tematikához. A hangversenyen elsőként Dvorák Othello-nyitánya csendül fel, amely az 1890-ben komponált Természet, élet, szerelem című trilógiájának egyik darabja. Az Othello-nyitányban a szerző Shakespeare tragédiájának drámai összefoglalását mondja el zenében. A trilógiát 1892-ben Prágában, a Rudolfinum hangversenytermében mutatták be Antonín Dvorák vezényletével.

Ezt követi Rahmanyinov Paganini-szonátája, amelyet a zeneszerző negyedik zongoraversenyének tartanak és amelyet 1934 nyarán Franciaországban komponált.

Az orosz zeneszerző ekkortájt erősen érdeklődött a “kész témák” feldolgozása iránt, így keltette fel figyelmét Paganini caprice-sorozatának híres, 24. (a-moll) darabja.

A hangversenyen ezt követően Leos Janácek cseh zeneszerző Féltékenység című darabja csendül fel.

A szenvedélyes zene az üstdob fortissimo dübörgésével és a mély rézfúvósok karával indul, formája háromrészes, amelynek közepe csendesebb, majd visszatér a szenvedélyes féltékenység-zene, mely az üstdob markáns hangjával fejeződik be.

A koncert műsorát Sztravinszkij Petruska című balettszvitje zárja.

Az orosz komponista zenei eszköztára idővel egyszerűbbé vált és ennek az egyszerűsödési folyamatnak a részeként a negyvenes években átdolgozta ifjúkori műveit, így a Petruskát is. Ezen az estén ez az új, 1947-es változat hangzik el. Az est karmestere Farkas Róbert lesz.

Kapcsolódó cikkek