fotó: pixabay.com

Tudja, hogy mikor kell leszedni a karácsonyfát?

Tudja, hogy mikor kell leszedni a karácsonyfát?

Január 6-a vízkereszt ünnepe, amelyben megjelenik a keleti és nyugati hagyomány is. Erről beszélt Barna Gábor néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Kifejtette, a keleti rítus szerint a vízszentelés, Jézusnak a Jordán folyóban történő megkeresztelése az ünnep tartalma, a latin rítus szerint viszont elsősorban a háromkirályok tiszteletére és a kisded Jézusnál tett látogatásukra emlékeznek az emberek.

A vízszentelés hagyománya ma is él – tette hozzá -, a szentelt vizet többféleképpen is felhasználják, például házszenteléshez, de élelmiszert is szentelnek ilyenkor, az elfogyasztásuk pedig egészséget, áldást biztosít. A házszentelésről elmondta, nemcsak a házat, hanem a melléképületeket is megszentelték, hogy az áldás az egész gazdaságot, családot érje.

Ferenczy Károly: Háromkirályok
Lélek és forma. Magyar művészet 1896-1914. Kiállításkatalógus.
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 1986, forrás: mek.oszk.hu

Kiemelte, a legfontosabb, legismertebb szokás azonban a háromkirály-járáshoz kapcsolódik, amely a betlehemezésből vált ki. A három bölcsnek a megszületett Jézusnál tett látogatása önálló játékká vált a háromkirály-járásban, a bölcseket megtestesítők jellemzően fehér ruhába öltöznek, nagy csákót viselnek, és kereszttel, csillaggal járnak házról házra.

Barna Gábor elmondta azt is, hogy időjárásjóslás is kapcsolódik vízkereszthez, amely szerint a tiszta idő jó évet mutat. Megemlítette, hogy vízkeresztkor szokták a karácsonyfát lebontani.

Kapcsolódó cikkek