illusztráció, fotó: pixabay.com

Farsangnyitó Dalidót rendeznek Debrecenben

Farsangnyitó Dalidót rendeznek Debrecenben

A családoknak szóló programokat immár hetedik alkalommal szervezik meg a Kölcsey Központban. A hírt pénteken jelentették be.

Komolay Szabolcs, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere emlékeztetett:

2013-ban élesztették újjá azt az évszázados debreceni hagyományt, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén megrendezett Dalidón a céhek mesterei, inasai, tanulói jelmezes felvonuláson, táncos mulatságon együtt ünnepeltek a város polgáraival.

Hozzátette, a programok gerincét a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményeinek bemutatkozása adja, az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a város valamennyi szakképző iskolájának tevékenységéből.

Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója elmondta: a szakképzési centrum 11 tagintézménye vesz részt a Dalidón. Az iskolák diákjai játékos formában mutatják be tevékenységüket.

“Az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhatják a robotprogramozást, megismerkedhetnek a fa- és fémmegmunkálás alapjaival, a pizzasütés és a könyvkötés fortélyaival, de a vegyipar és a szépségipar is bemutatkozik majd”

– sorolta a főigazgató.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a vendégeket a “langaléta garabonciások” gólyalábas ceremóniája fogadja, Bál, bál maszkabál címmel pedig Gryllus Vilmos ad koncertet. A nap folyamán lesz álarcmustra, ruhabemutató, Pelehács Mihály kvantumfizikus buborékshow-val szórakoztatja a közönséget, fellép a Duhaj zenekar, a Sonus ütőegyüttes, és a látogatók megcsodálhatják azokat az óriásmaszkokat is, amelyeket a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárai és diákjai készítettek.

“A Kölcsey Központ előtti téren farsangi ételeket, többek között cipóban tálalt vetrecét lehet majd fogyasztani”

– fűzte hozzá az ügyvezető. A Dalidó második napján, vasárnap a mulatság a Vojtina bábszínházban folytatódik, ahol először mutatványosok “csapnak nagy csinnadrattát”.

Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója elmondta: kicsik és nagyok is kipróbálhatják magukat különféle játékokban, Gulyás László vándormuzsikus előadásában, a Vojtina maskarásainak közreműködésével pedig megelevenedik majd egy farsangi lakodalom is. A Dalidót követően a farsangi programok március első hétvégéjén a Vojtina hagyományos maskarádéjával fejeződnek be – jegyezte meg Asbóth Anikó.

Kapcsolódó cikkek