illusztráció, fotó: pixabay.com

Rétvári Bence: mi, magyarok bármikor lefőzzük a világot

Rétvári Bence: mi, magyarok bármikor lefőzzük a világot

Ezt hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyarország étele 2021 szakácsverseny szombati díjátadó ünnepségén, Felcsúton.

Rétvári Bence kiemelte, hogy kiváló tehetségei vannak a magyar nemzetnek nemcsak a sport és a tudomány terén, hanem a konyhák világában is.

“Cukrászok és séfek bizonyítják időről időre, hogy világszínvonalat tudnak felmutatni, amit bizonyít, hogy nincs a világnak olyan földrésze, ahonnan ne lenne elismerése a magyar gasztronómiának”

– fűzte hozzá.

Az államtitkár rámutatott, hogy a magyar ünnepek szorosan összefüggnek a gasztronómiával, a magyar konyha pedig összeköti a szerte a világon élő összes magyart.

A Magyarország étele 2021 szakácsversenyt a felvidéki Tűzrőlpattant menyecskék csapata (Bottyán Szilvia, Ferner Valentina) nyerte Nagy erdő mesés mágiája elnevezésű ételével. Második lett az Almavirág Team Gasztrói erdő elnevezésű ételével, a harmadik helyen végzett a Kígyósi fakanálforgató garabonciások csapata a Gimesi muflon gerincfilével.

A magyar gasztronómia napján először rendezték meg a vendéglátóipari iskolák gasztronómiai versenyét.

A diákoknak ötfogásos, magyar alapanyagokból álló menüt kellett egy személyre tálalniuk, s a nemzetközi irányzatoknak megfelelően hidegen bemutatni. A verseny győztese, ezzel champion-díjasa a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola II. csapata lett. Aranyérmet nyert a fülöpszállási Kígyósi Csárda csapata, valamint a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola I. csapata. Két ezüstérmet is kiosztottak: az egyiket a győri Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum csapata, míg a másikat a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata kapta.

Asztalos István a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke szerint az a cél, hogy összekapcsolják a múltat és a jelent a jövővel, s ez évről évre egyre jobban sikerül. Úgy vélte, a séfek ismét megmutatták, mit tudnak adni a világ magyarságának.

A zsűri elnöke, Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke elmondta, hogy jól megkomponált ételek készültek a Kárpát-medence minden részéből érkezett séfek jóvoltából. Örömének adott hangot amiatt, hogy fiatalok is versenyeztek, mert a tanulók megmutatták, hogy van jövője a magyar gasztronómiának.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, amelynek szlogenje az lett: Egy a természettel.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhatott és kötelezően tartalmaznia kellett három alapanyagot: vadhúst, írót, valamint bármely, a hagyományok, ízek, régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Elvárás volt még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek és a nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint legyen. A versenyétel elkészítésére és tálalására négy óra állt a szakácsok rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek