Folytatódik a Pilinszky100 programsorozat

Folytatódik a Pilinszky100 programsorozat

Az érdeklődők láthatnak a költő és Róma kapcsolatát bemutató filmet, részt vehetnek városi sétán és Pilinszky életművéhez kapcsolódó koncerteken is. Ezt közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség vasárnap.

A Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó, Pilinszky100 elnevezésű programsorozat januárban indult a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával. A Múzeumok éjszakáján tartott szezonzáró program után nyáron is több helyszínen és rendezvényen folytatódnak az események.

Július 15-én mutatják be azt a Rómában forgatott videófilmet, amelyben Lanczkor Gábor költő, Bánki Éva író, Pál Dániel Levente költő és Vecsei H. Miklós színművész Pilinszky Rómáját járják be.

A júniusi út során azokat a helyszíneket keresték fel Juhász Anna irodalmár szervezésében, amelyek meghatározóak voltak Pilinszky számára az először 1947-ben, majd az 1960-as évek végén tett utazásai során. A Pilinszky János és Róma című irodalmi film a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán lesz látható. Július 24-én először szervezik meg a centenárium részeként a Pilinszky-sétát, ahol az érdeklődők mintegy másfél óra alatt kis csoportban, irodalmi műveket megidézve járhatják be a Pilinszky Jánoshoz kapcsolódó budapesti helyszíneket, megismerve alkotói és családi történeteket, megidézve verseket, naplórészleteket és leveleket. A séta vendége első alkalommal Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke lesz. A következő sétát augusztus 14-én tartják, majd ősztől havonta megszervezik.

Két premiert is láthat a közönség a Pilinszky100 programjaként az idei Művészetek Völgye fesztiválon.

Taliándörögdön, a Petőfi-udvarban július 28-án lesz a felvidéki Gorlo Volka zenekar Örökkön örökké című, Pilinszky János életművéhez kapcsolódó előadása Dékény Niki és Szabó Máté közreműködésével. Másnap, július 29-én a Tilos csillagon című irodalmi koncert mutatkozik be, amelyen Pátkai Rozina és zenésztársai, Dóczi Bence, Fenyvesi Márton, Döbrösi Laura, Horváth Kristóf “Színész Bob” és Juhász Anna lép fel.

“A zenészek ezen az estén először mutatkoznak be Pilinszky-feldolgozásaikkal, a dalok mellett prózai részletekkel és versekkel egészül majd ki az egyórás előadás”

– áll az összegzésben.

Kapcsolódó cikkek