színpadfüggöny, forrás: pixabay.com

Végvárak, vitézek állnak színpadra

Végvárak, vitézek állnak színpadra

Végvárak, vitézek címmel mutatja be új darabját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes; A koppányi aga testamentuma című regény nyomán készült előadás október 14-én és 15-én Budapesten a Müpában, a Liszt Ünnep keretében látható.

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, ügyvezető igazgató az együtes csütörtöki viseletbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján elmondta: gazdag évad áll előttük, az együttesnek 120 előadása lesz. Folyamatos munkával, több bemutatóval készülnek.

A 2023/24-es évadban kiemelt együtteseként lépnek színpadra a Müpában, ahol három új darabot mutatnak be.

Mint mondta, a Fekete István regényének ihletésére, Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyvéből eredeti népzenei feldolgozásokra és Eredics Benjamin zeneművére készített Végvárak, vitézek az októberi ősbemutató után november 5-én és 6-án is látható a Müpában. A produkcióban a történelem és a mai kor egy “színház a színházban” előadásban elevenedik meg. A táncosok felváltva kalandoznak a régmúlt és a jelen világában, látványos, virtuóz táncokat, színes színpadképeket láthat a közönség. Kiemelte, hogy novemberben szintén ifjúsági előadás látható új bemutatóként: Petőfi Sándor életét viszik színpadra, Éljen Petőfi! címmel.

Zs. Vincze Zsuzsa az együttes szakmai vezetője hozzátette, jövő év februárjában Farsangvasárnap címmel terveznek premiert.
Mint kiemelte, a bemutatók mellett szeptember 20-án és 21-én A hűtlen feleség című darab is látható lesz a Müpában.

Arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes arculata, honlapja megújult, amelyben nagy szerepe van Emmer László fotográfusnak és Hódi Rezső grafikusnak. Zsuráfszky Zoltán hozzátette: a Nemzeti Színházban a Körhinta, a Csíksomlyói passió és az Egri csillagok című közös produkciók után decemberben elkészítik az Aranyhajú hármasok című darabot, majd tavasszal Szarka Tamásssal és Vidnyánszky Attilával közös munkaként A cigánytábor az égbe megy című filmből is ismert történetet viszik színre. Az együttes pénteken a Kárpátok visszhangja című műsorát adja elő a Nemzeti Táncszínházban. Mint elhangzott, az együttes vidéken és külföldön is fellép.

Október 19-én a Nemzeti Színházban az Egri csillagok látható, 25-én a Nemzeti Táncszínházban az Élő táncarchívum – Kalotaszeg című produkció, majd 26-án a Mátyás, a világ királya tekinthető meg.

A Csipkerózsika című produkció október 31-én a Békés Kulturális Centrumban, november 22-én pedig a Pápai Művelődési Házban látható. A Drakula című produkciónak december 5-én a RaM-ArT Színház ad helyet.

Kapcsolódó cikkek