forrás: pixabay.com

Nézzen sikerfilmeket és klasszikusokat

Nézzen sikerfilmeket és klasszikusokat

Egy hetes filmmaratonnal ünnepli közmédia a magyar film napját, melynek alkalmából különböző évtizedek legemlékezetesebb hazai alkotásai kerülnek műsorra. Szinte valamennyi műfaj képviselteti magát és nemcsak a játék-és művészfilmek kedvelőire, hanem a rajzfilm rajongókra is gondolnak a csatornák.

Káel Csaba, a mozgóképiparért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a magyar film napja alkalmából pénteken kiemelte: az elkövetkezendő napok arról szólnak, hogy a mérhetetlenül gazdag magyar filmtermésből bemutassanak egyet-egyet a mozikban, a közmédiában és a különböző kereskedelmi csatornákon, valamint a streaming platformokon is.

“A magyar filmek a saját közös történeteinket mesélik el a saját stílusunkban, melyekbe gyakran belecsöppen a humor és a szerethető karakterek”

– fogalmazott Káel Csaba, hozzátéve, hogy mindez már jellemző volt a Zsitkovszky Béla által rendezett, A Táncz című filmre is, melyben a kor legnagyobb művészei, többek között Blaha Lujza, Fedák Sári és Hegedűs Gyula szerepeltek.

“A magyar filmek fesztiválsikerei mellett érdemes azt is kiemelni, a hazai tehetségnek és szaktudásnak köszönhetően London után Budapest vált Európa második legnagyobb filmgyártó bázisává”

– mondta a kormánybiztos.

Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója a filmünnep kapcsán az M1 aktuális csatornán felidézte, hogy 122 évvel ezelőtt, 1901. április 30-án mutatták be a tánc történetét ismertető, A táncz című ismeretterjesztő filmet, melyben már dramatizált elemek is szerepeltek.
A játékfilmgyártás viszont csak tíz évvel később, 1912-ben indult el Magyarországon, ezt követően a magyar filmipar folyamatosan működött – fűzte hozzá a Filmarchívum igazgatója.

“A 2021-ben a Ludwig Múzeumban látható, a magyar film 120 éves történetét bemutató Nagylátószög című tárlat online térbe költöztetett verzióját vasárnaptól láthatják az interneten az érdeklődők”

– emelte ki Ráduly György.

A közmédia idén is csatlakozik a Nemzeti Filmintézet kezdeményezéséhez ahol április utolsó hétvégéjén tartják a filmünnepet, a Dunán, a Duna World-ön, az M5 kulturális csatornán és az M2-n is a magyar filmek kerülnek középpontba – olvasható a közmédia közleményében.

A Duna a Magyar Film Napján 14 óra 20 perctől vetíti az 5 óra 40 című filmet, amelynek főszereplője a legendás memóriájú Makay Margit, aki rendszerint egy éjszaka alatt megtanulta a szerepeket.

Szász Attila több nemzetközi fesztiváldíjjal is kitüntetett filmjét az Apró meséket 10 órától adja a Duna. A tájékoztatás szerint hétközben színészóriásokkal érkeznek a kultfilmek is, mint a Dögkeselyű Cserhalmi Györggyel, vagy Koltai Róberttel az Indul a bakterház és a Sose halunk meg, amely a magyar filmgyártás egyik legmaradandóbb alkotásává vált. A hét vége is tartogat meglepetéseket, május 5-én érkezik a Körhinta az ifjú Törőcsik Marival és a tragikusan fiatalon elhunyt Soós Imrével. Május 7-én, vasárnap este a Katinka című tévépremier látható a Dunán. A háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok Iron Lady-t egy egészen más oldaláról mutatja meg a dokumentumfilm, amely stábja két éven át követte végig az élsportoló mindennapjait.

Kovásznai György 1980-ban készült, Habfürdő című, a magyar animáció történetében egyedülálló alkotását vasárnap 23 órakor tűzi műsorára a Duna World.

Május elsején látható majd Az akiket a pacsirta elkísér, május 3-án a Gyávaság, vagy a Feldobott kő, amelyek a 40-es és 60-as évek ikonikus filmjei. Macskássy Gyula Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Két bors ökröcske, valamint a Kutyakötelesség című alkotásait május 4-én láthatják a nézők. Az összegzés kiemeli, hogy az M2 Gyerekcsatorna az 1976-ban készült Lúdas Matyi rajzfilmmel, valamint az Isten hozta, Őrnagy úr! című alkotással emlékezik a magyar film napjára április 30-án.

Az alapfilmek között az M5 kulturális csatornán látható április 30-án Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika ismeretterjesztő filmje, a Vad Dráva.

Május 2-án a Fotó Háber Latinovics Zoltánnal, amelyet a legjobb magyar krimik között tartanak számon, május 3-án a Régi idők focija című alkotást tűzi műsorára a csatorna – írják a tájékoztatásban. A nézők május 5-én a Pogány Madonna, május 7-én pedig a Bereményi kalapja című filmalkotásokat tekinthetik meg – áll a közmédia pénteki közleményben.

Kapcsolódó cikkek