forrás: pixabay.com

Kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nőket állítja a középpontba a ma kezdődő 11. Szemrevaló Filmfesztivál, amelyen 11 német nyelvterületről érkező alkotást láthat a közönség október 16-ig a fővárosi Művész moziban, október 10. után pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsen.

A fesztivál nyitófilmje a Csodaszép című német tragikomédia öt különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzdelmeit mutatja be a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel szemben. Karoline Herfurth rendezését október 15-én is műsorra tűzi a fesztivál. Szerepel a programban Maria Kreutzer alkotása a Fűző is, amelyben a negyvenedik életévét betöltő Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné kétségbeesett küzdelmet folytat, hogy megőrizze fiatalos külsejét és a róla alkotott képet, ezért fiatalkorának izgalmait keresve meglátogatja egykori szerelmeit, barátait, politikai szövetségeseit.

Október 10-én és 14-én vetítik az Örökmozgó (Unrueh) című svájci filmet, amelyben anarchista és pacifista eszméktől inspirálva küzd egy jobb társadalomért az óragyárban dolgozó Jozefin, követelve az idő felszabadítását.

Másnap, október 11-én és 14-én Kedves Thomas (Lieber Thomas) című alkotást láthatja a közönség. Andreas Kleinert filmje a múltfeldolgozás nehézségeit mutatja be Thomas Brasch, a neves német író, rendező, életén keresztül.

Október 7-én és 12-én az erőszakos férje elől menekülő Hanna önmegvalósításának folyamatát meséli el a Monte Veritá.

A Nico című drámában pedig miután rasszista támadás éri a perzsa származású fiatal lányt, hogy megvédje magát, karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz. A filmet október 8-án és 12-én vetítik.

Ugyancsak október 8-án, valamint 15-én lesz látható a háború utáni Németországban játszódó Grosse Freiheit című börtönfilm.

Lisa Bierwirth Le prince című drámájában a művészettörténész Monikának helyt kell állnia a férfiak uralta munkahelyi közegben, mindeközben beleszeret egy kongói férfiba, de kapcsolatukat próbára teszik a körülöttük élők előítéletei. A film október 9-én és 16-án szerepel a műsorban. Több film vetítése után az alkotók részvételével közönségtalálkozót tartanak. Az alkotásokat eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség

Kapcsolódó cikkek