illusztráció, fotó: pixabay.com

Koronavírus: ezzel bátorítanák Romániában a lakbérek csökkentését

Koronavírus: ezzel bátorítanák Romániában a lakbérek csökkentését

Elengednék az ingatlan bérbeadásából befolyó bevétel után fizetendő adót Romániában azon tulajdonosok számára, akik a koronavírus-járvány közepette átmenetileg legalább harminc százalékkal csökkentik a lakójuknak felszámított házbért a februári szinthez képest.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) erről szóló törvénytervezetét szerdán szavazta meg a bukaresti képviselőház. A kedvezménnyel az átmeneti lakbércsökkentés idején, de legfeljebb az év végéig élhetnek az ingatlantulajdonosok.

A törvény egy másik rendelkezése szerint a járvány miatt anyagi gondokkal küzdő jogi és magánszemélyek is igényelhetik a bérelt ingatlan bérletidíj-befizetésének elengedését a rendkívüli állapot idejére.

A cégek akkor kérhetik ezt az adóhatóságtól, ha tevékenységüket felfüggesztették, vagy a járvány legalább 15 százalékos bevételcsökkenést okozott számukra. A halasztási kérvényhez a magánszemélyeknek a fizetésképtelenségüket igazoló dokumentumokat kell csatolniuk. Az ellenzéki kezdeményezés ezzel a jobbközép bukaresti kormány hasonló előírást tartalmazó, már március óta hatályos sürgősségi rendeletére “licitált rá”.

A kormány a kis- és középvállalkozások számára tette lehetővé, hogy székhelyük és munkapontjaik bérleti díjának kifizetését büntetlenül elhalasszák a rendkívüli állapot idejére.

A PSD szerdán elfogadott törvénytervezete szerint az elnapolt házbéreket nem a bérlőknek kellene később törleszteniük, a kieső bevételt a területi adóhatóság pótolná az ingatlantulajdonos számára az állami költségvetésből. A törvény akkor lép hatályba, ha a jobboldali Klaus Iohannis államfő kihirdeti. Az államfőt támogató, kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem támogatta a PSD kezdeményezését.

Kapcsolódó cikkek