egy falu Marokkóban, forrás: pixabay.com

Hármas választásokat tartottak a Marokkói Királyságban

Hármas választásokat tartottak a Marokkói Királyságban

Bár kivételes helyzet áll fenn a jelenlegi koronavírus-járvány miatt, a legjobb körülmények között mentek végbe a szavazások szeptember 8-án, szerdán..

A voksolások egy napon zajlottak le (törvényhozó, regionális, helyi), melyek megerősítették a Marokkói Királyság döntését – Őfelsége, Mohamed király VI vezetésével – a demokrácia és a jogállamiság mellett, és megerősítette a politikai pluralizmus érdekében elért eredményeket a Királyság függetlensége óta rendszeres és időszakos választásokon keresztül.

A választások, amint azt a nemzetközi megfigyelők, köztük a PACE, megerősítette, sikeresek és átláthatóak voltak. Jól megszervezték a nyugalom és a higgadság körülményeit a Királyság egész területén.

A választások rekord részvételt regisztráltak, beleértve a marokkói Szahara tartományokat is. A választói részvétel elérte az 50,18%-ot, meghaladva a 2016-os választások számát, ami 43% volt.

A részvétel különösen a Királyság déli területén volt magas; 66,94% volt a Laayoune-Sakia El Hamra régióban, 63,76% a Guelmim-Oued régióban és 58,30% a Dakhla-Oued Eddahab régióban.

Ami a törvényhozási választásokat illeti, a polgárok megválasztották a Képviselőház 395 tagját a 2011-es alkotmány értelmében a harmadik, a Marokkói Királyság függetlensége óta pedig a 10. törvényhozáshoz.

A választások eredményei szerint VI. Mohamed király, Őfelsége kinevezte Aziz Akhannouch urat, a “Nemzeti Függetlenségi Párt (RNI)” elnökét kormányfőnek, és megbízták őt az új kormánykoalíció megalakításával.

Ez a kinevezés az alkotmányos rendelkezésekkel összhangban történik, és a 2021. szeptember 8-ai törvényhozási választások eredményei alapján, amely eredmények azt mutatták, hogy a “Nemzeti Függetlenségi Párt (RNI)” az első helyet szerezte meg 102 mandátummal. E választások határidőn belüli megtartása ismét megmutatta Marokkó elkötelezettségét a demokrácia legmagasabb színvonala mellett, beleértve a nők politikai képviseletének megerősítését.

A képviselőház mandátumainak megoszlása (395 hely) a választási eredmények szerint:

1.    The National Rally of Independents (RNI): 102 fő
2.    The Authenticity and Modernity Party (PAM): 86 fő
3.    The Istiqlal Party (PI): 81 fő
4.    The Socialist Union of Popular Forces (USFP): 35 fő
5.     The Popular Movement (MP): 29 fő
6.    The Party of Progress and Socialism (PPS): 21 fő
7.    The Constitutional Union (UC): 18 fő
8.    The Justice and Development Party (PJD): 13 fő
9.    Más politikai pártok: 10 fő

Kapcsolódó cikkek