Fidesz EP-képviselőcsoport: a kormány elérte ezt

Fidesz EP-képviselőcsoport: a kormány elérte ezt

A kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, Magyarország kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen. Ezt közölte a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szombaton.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este közösségi oldalán közölte, az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült.
  1. “Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek”

– fogalmazott a tárcavezető.

A brüsszeli közlemény Bocskor Andreát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét idézte, aki “jelentős magyar diplomáciai sikernek” nevezte a dokumentum elfogadását, ami – szavai szerint – a kárpátaljai magyarság számára komoly eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően.

Kijelentette, Ukrajnának, a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie és a külgazdasági és külügyminisztérium részéről felterjesztett 11 pontban felsorolt problémákat meg kell oldania, amit az Európai Bizottság is ellenőrizni fog.

Továbbá közölte, fontos előrelépés az is, hogy szintén európai uniós garanciákat kap az 1991-ben elfogadott ukrán-magyar alapszerződés végrehajtása is. Ez diplomáciai siker a magyar fél részéről, a kárpátaljai magyarság számára pedig óriási eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően – értékelte a döntést Bocskor Andrea.

Ferenc Viktória, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott:

“örömmel és bizakodással tölt el, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is része Ukrajna csatlakozási folyamatának, s így ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdés”.

Fontos támogató tényező, hogy a Fidesz-KDNP választási eredményének köszönhetően a kárpátaljai magyarság továbbra is rendelkezik képviselettel az Európai Parlamentben, ahol “a leghatározottabban fogunk fellépni az ukrán vállalások betartása érdekében” – közölte.

Kapcsolódó cikkek