Hatásos mentőmellény Görögországnak

Hatásos mentőmellény Görögországnak

Görögök és egy görög zászló

A döntéssel lehetővé válik, hogy az euró övezeti pénzügyminiszterek vasárnapi ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott száztízmilliárd eurós mentőcsomag újabb, tizenkétmilliárd eurós részletének folyósítását. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Görögország elkerülje július közepén az államcsődöt, amikor jelentősebb mennyiségű állampapírja jár le. A háromszáz fős parlamentben százötvenöt képviselő támogatta, százharminchat ellenezte a kormány megszorító csomagjának egyes fejezeteit, öten tartózkodtak és négyen nem vettek részt a szavazáson.

Mentőöv

A csütörtöki parlamenti szavazást követő kormányülésen Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az országnak még sok nehéz és döntő fontosságú csatát kell megvívnia. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy közös közleményükben elégedetten nyugtázták a parlamenti döntést: “megvannak a feltételek ahhoz, hogy Görögország megkapja a mentőcsomag következő részletét, illetve ahhoz, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések a második csomagról”. A háromszáznegyvenmilliárd euróra rúgó görög adósság rendezéséhez járul hozzá, hogy német bankok és biztosítók önkéntes alapon 3,2 milliárd euróval vesznek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban.

Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette: a berlini vezetés és a német pénzügyi szektor abban állapodott meg, hogy a magánhitelezők az eredeti feltételekkel hitelezik újra a lejáró görög adósságot. A megoldást 2014 előtt lejáró állampapírok esetében alkalmazzák. Német bankok és biztosítók összesen tízmilliárd euró értékű görög államkötvényt birtokolnak. A papírok többsége 2020 után jár le. A német pénzügyminiszter szerint az önkéntesség révén lehet elkerülni, hogy a hitelminősítők csődeseményként értékeljék a magán kötvénytulajdonosok részvételét a második – értesülések szerint az első csomaghoz hasonlóan nagyságrendű, száztízmilliárd eurós – görög mentőakcióban.

Görögország euró

A német pénzügyi szektor és a kormányzat megállapodásához a francia megoldás kínált mintát. A párizsi vezetés abban állapodott meg a bankokkal, hogy a lejáró görög adósságból származó pénz felét harminc éves lejáratú görög államkötvényekbe fektetik. A német és a francia pénzügyi szektor Görögország két legnagyobb hitelezője. A csütörtöki görög parlamenti szavazás eredményére megnyugtatta a befektetőket, az európai tőzsdemutatók több mint egy százalékos pluszban zártak, New Yorkban a DJIA indexe röviddel 18.30 óra előtt 1,1 százalékos erősödést mutatott. Tovább drágult az euró, 1,4521 dolláron állt kora este, először lépte át az 1,45-ös szintet június tizedike óta.