Ők az egészségügy napján sem teszik le a lantot

Ők az egészségügy napján sem teszik le a lantot

Orvosok

Országszerte hétszáznegyvenhárom mentőegység riasztható. Ez összesen ezerhatszáz mentődolgozó: mentőorvosok, mentőtisztek, mentőápolók, mentőgépkocsi-vezetők, mentésirányítók szolgálatát jelenti. Az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére – az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezése nyomán – ez évtől július elseje, a Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára.

Gyógyszertár

Az egészségügyi tárca a múlt héten közleményében tudatta, hogy a folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek július 1-jén nem lesznek nyitva. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál, mint a fekvőbeteg-gyógyintézetek vagy az Országos Mentőszolgálat, az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak. Pusztai Dezső, a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének elnöke csütörtökön elmondta, hogy a pénteki munkaszüneti napon a kórházakban és rendelőintézetekben csak ügyeleti készenléti szolgálat működik, a gyógyszertárak többsége viszont nyitva tart.

Mentő autó

Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész azt közölte, hogy a munkaszüneti nap az úgynevezett személyi jogos gyógyszerészekre nem vonatkozik. Így minden gyógyszertárat működtető gyógyszerésznek gondoskodnia kell a patika működtetéséről. Ettől függetlenül viszont, egy másik jogszabály alapján, a közforgalmú gyógyszertárak évente huszonegy munkaszüneti napot tarthatnak, így az üzemeltető dönthet úgy, hogy július 1-jén zárva tart, de ebben az esetben azt jelentenie kell a megyei tiszti főorvosi hivatal felé is. Pénteken egy település sem lesz ellátatlan.

Kapcsolódó cikkek