II. Erzsébet királynő (archív)

A királynői beszéd: parlamenti nyitány járvány és gyász árnyékában

A királynői beszéd: parlamenti nyitány járvány és gyász árnyékában

Az évszázados monarchikus hagyományoknak megfelelően, mégis a szokásos pompánál sokkal szerényebb külsőségek közepette tartotta meg kedden a brit kormány törvényalkotási programját ismertető beszédét II. Erzsébet királynő, megnyitva az új törvényhozási évadot a londoni parlamentben.

A 95 éves uralkodó, aki 1952 óta ül az Egyesült Királyság trónján, 67. alkalommal olvasta fel kormánya törvényalkotási és cselekvési programját a felső kamara, a Lordok Háza tróntermében. Uralkodásának kezdete óta csak kétszer, 1959-ben és 1963-ban maradt távol a ceremóniától, amikor két fiatalabb fiával, András, illetve Eduárd herceggel volt várandós.

A királynői beszéd, a Queen’s Speech ceremóniáját boldogabb években a XVI. századi Tudor-dinasztia idejéig visszanyúló fényes pompa kíséri, ennek azonban a koronavírus-járvány és a királynőt ért személyes gyász miatt kedden nem sok nyoma volt.

Alig több mint egy hónapja – élete századik, házasságuk 74. évében – hunyt el az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg, aki a korábbi évtizedekben mindig jelen volt felesége kíséretében a parlamenti évadnyitó ceremónián, és a Lordok Házában őt is külön trón várta. Az idén azonban már csak egy trón volt a felsőházi teremben. A királynőt legidősebb gyermeke, az idén 73 esztendős Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő kísérte a keddi ceremóniára, de ők két félreesőbb széken ültek, míg az uralkodó felolvasta a kormány által összeállított törvényalkotási programot. A korábbi években a királynőt és Fülöp herceget a Diamond Jubilee State Coach, vagyis a gyémántjubileumi állami hintó szállította a Buckingham-palotától a mintegy két és fél kilométerre lévő parlamenthez.

A hat ló vontatta, háromtonnás, 5,5 méter hosszú hintót II. Erzsébet királynő 2012-ben megünnepelt hat évtizedes uralkodói jubileumának tiszteletére készítette nyolcévi munkával egy ausztrál mesterember, Jim Frecklington.

Kedden azonban az uralkodó autóval érkezett a felsőházhoz, az ilyenkor szokásos lovassági kíséret és az útvonal mentén rendszerint felsorakozó tömeg nélkül.
Ezt a gyász mellett a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások is diktálták, hiszen jelenleg szabadtéren legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás szoros társaságában. A járvány terjedésének akadályozását célzó intézkedések a Lordok Házán belül lezajlott ceremónia külsőségein is alaposan látszottak. Normál körülmények között a néhány oldalas összefoglalót a lordkancellári tisztséget is betöltő igazságügy-miniszter, Robert Buckland térdre ereszkedve nyújtotta volna át II. Erzsébet királynőnek, a dokumentumot azonban ezúttal a trón mellett, egy kis asztalkára helyezték, és az uralkodó maga vette el onnan.

Mindemellett a szokásos 600 fő helyett kedden csak 104-en voltak jelen a ceremónián, zömmel az alsóház és a Lordok Háza kiválasztott képviselői. Nekik is kivétel nélkül maszkot kellett viselniük, és előzetesen negatív koronavírus-szűrési leletet kellett felmutatniuk.

A királynői beszéd az egyetlen alkalom, amikor a parlament Victoria-tornyán levonják a Union Jacket, vagyis a brit zászlót, és helyére a Royal Standard, az uralkodóház lobogója kerül. Szintén ez az egyetlen alkalom, amikor a királynő egyáltalán beteszi a lábát a törvényhozásba. Ilyenkor sem mehet azonban akárhová, csak a Lordok Házába, vagyis a felső kamarába, ahová parlamenti küldöncével, a Black Roddal hívatja át az alsóház közrendi képviselőit. A Black Rod arról a fekete pálcáról (black rod) kapta a nevét, amellyel e magas tisztség viselője – jelenleg Sarah Clarke, az első női Black Rod a tisztség 650 éves történetében – a királynői beszéd elhangzása előtt erőteljesen és háromszor megkopogtatja az alsóházi ülésterem kétszárnyú ajtaját. A választott törvényhozók ugyanis – abban a pillanatban, ahogy az uralkodó képviseletében közeledő Black Rodot meglátják – becsapják orra előtt az ajtót, ezzel is jelezve függetlenségüket az udvartól.

E fogadtatás a végzetes sorsú XVII. századi király, I. Károly gyászos emlékét idézi. Károly 1642 januárjában, fegyveres kísérettel megjelent az alsóházban, követelve öt, vele szembekerült képviselő kiadását és letartóztatását.

Az érintett képviselők akkor már nem voltak az ülésteremben, az alsóház akkori elnöke, William Lenthall pedig alázatos szavakkal, de hősies gesztussal megtagadta a király részéről követelt felvilágosítást hollétükről. A Black Rod kopogtatására mindazonáltal az idén is ajtót nyitottak az alsóházi képviselők és beengedték a díszes ruhába öltözött tisztviselőt, aki felszólította ház tagjait, hogy járuljanak Őfelsége színe elé a főrendi házban. Átmenni ezután sem kötelező; minden évben vannak is olyanok, akik tüntetőleg a közrendiek üléstermében maradnak, sőt élcelődések közepette többen ki is nevetik a királynő küldöttét.

Az idén azonban ezek a gúnyolódások is elmaradtak, a jelenlévő képviselők zöme – a szokásoktól eltérően nem tömött sorokban, hanem egymás mögött, a távolságtartási szabályokat betartva, maszkot viselve – átvonult a másik ülésterembe és meghallgatta, hogy Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kormánya milyen intézkedéseket tervez a járvány utáni időkre.

Kapcsolódó cikkek