napnyugta Londonban, fotó: pixabay.com

Boris Johnson: megfelelőnek tűnik a július 19-i időpont a korlátozások feloldására

Boris Johnson: megfelelőnek tűnik a július 19-i időpont a korlátozások feloldására

Ezt mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

A brit kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg éppen hétfőre irányozta elő a jogi korlátozások teljes feloldását. A brit miniszterelnök azonban egy hete bejelentette, hogy a fokozottan fertőzőképes delta vírusvariáns terjedése miatt július 19-re halasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést. Johnson a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) Londonhoz közeli gyógyszerminőségi kutatólaboratóriumban tett hétfői látogatásán újságíróknak kijelentette: a nagy-britanniai oltási kampány változatlanul kiemelkedő siker, a felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka már mindkét oltási dózist megkapta.

Johnson hangsúlyozta, ennek alapján úgy látja, hogy július 19. valóban a korlátozások feloldásának végső időpontja lesz.

Hozzátette, a kormány továbbra is úgy tartja, hogy a nyitási menetrendnek óvatosnak, de visszafordíthatatlannak kell lennie. Hétfőn a brit kormány annyi enyhítést engedélyezett, hogy – az eredeti terveknek megfelelően – megszűnt az esküvőkre és a gyászszertartásokra meghívható vendégek létszámára eddig megszabott 30 fős felső korlátozás – bár az emberek közötti távolságtartás előírása e rendezvényeken is érvényes -, emellett az idősotthonok lakóinak nem kell két hétre karanténba vonulniuk, ha külső helyszínekre látogattak és utána visszatértek az otthonba.

Érvényben maradt viszont az az előírás, hogy szabadtéren – a sportrendezvényektől eltekintve – legfeljebb harminc, zárt terekben, elsősorban magánlakásokban legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában.

Az éttermekben és a pubokban továbbra is csak asztali felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet fogyasztani, és egy-egy asztalnál legfeljebb hatan ülhetnek. A színházak és a mozik 50 százalékos kapacitással működhetnek, és az éjszakai szórakozóhelyek egyelőre nem nyithatnak ki. A külföldi utazások lehetőségéről szólva Boris Johnson hétfőn kijelentette, a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy azoknak, akik már mindkét oltási dózist megkapták, ne kelljen tíz napra karanténba vonulniuk, ha külföldről utaznak be Angliába. A brit miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy az utazások szempontjából ez az év még nehéz lesz, mivel a kormány elsődleges fontosságú célként tűzte ki annak megakadályozását, hogy a koronavírust külföldről ismét behurcolják az országba.

A közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer, amelyet a brit kormány a múlt hónapban vezetett be, zöld, sárga és vörös koronavírus-kockázati kategóriákba sorolja a külföldi országokat.

A zöld kategóriás országokból érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk. A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént. A sárga kategória a legnépesebb, 167 országot számláló csoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországgal együtt az összes EU-tagállamot. A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük.

A brit kormányra ugyanakkor egyre nagyobb nyomást gyakorol a turisztikai szektor annak érdekében, hogy azok, akik mindkét oltási adagot megkapták, karanténkötelezettség nélkül beutazhassanak.

A The Times című konzervatív brit lap hétfői kiadásában az állami egészségügyi szolgálat (NHS) adatainak elemzése alapján kimutatta, hogy május 20. és június 9. között 23 465-en érkeztek Angliába sárga kategóriás országokból, és mindössze 0,4 százalékuk – 89 ember – koronavírus-szűrési lelete bizonyult pozitívnak. Az elemzés hangsúlyozza: a fertőzöttek egyikénél sem izolálták a koronavírus olyan variánsait, amelyeket a brit kormány az aggodalomra okot adó vírusváltozatok közé sorol.

Kapcsolódó cikkek