Vilmos herceg egy korábbi fotón

Az ifjú pár lazít még a királyi esküvőig

Az ifjú pár lazít még a királyi esküvőig

Vilmos és Kate

Vilmos, Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban, pénteken, közép-európai idő szerint délben esküszik örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Kate Middletonnak az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban.

Az idők változását jelzi, hogy a ceremónia csütörtök délelőtt nyilvánosságra hozott végleges műsorrendjének tanúsága szerint Kate házassági fogadalmából egy lényeges ígéret hiányozni fog. A fiatal trónörökös jövendőbelije a hagyományoknak megfelelően azt megígéri, hogy amíg csak élnek, szeretni és tisztelni fogja hercegét, akit gyengédséggel is elhalmoz, és kitart mellette, ám engedelmeskedni nem feltétlenül fog neki.

Rowan Williams, Canterbury érseke ugyanis úgy fogja feltenni a kérdést a trónörökösi arának, hogy “Wilt thou love him, comfort him, honour and keep him … so long as ye both shall live?” A kérdésből hiányzik az “obey”, vagyis a szót fogadni, engedelmeskedni kitétel, ezek szerint Kate Middleton modern feleségként azt nem ígéri meg, hogy Vilmosnak élete végéig mindenben engedelmesen szót fogad. Vilmos édesanyja, az 1997-ben elhunyt Diana a Szent Pál-székesegyházban 1981 júliusában tartott esküvőjén még engedelmességet is fogadott Károly hercegnek, ennek ellenére azonban az idősebbik trónörökös és a hercegnő frigye a monarchiát alapjaiban megrendítő, súlyos házasságtörési botrányok közepette ért véget másfél évtizeddel később.

Vilmos mindenesetre az utolsóelőtti szabad estéjét a londoni Battersea Park futballpályáján töltötte, ahol bevallott esküvői idegességét levezetendő, barátaival több mint két órán át kergette a labdát. Szemtanúk a csütörtöki The Timesnak elmondták, hogy a trónörökös megkísérelt néhány előretörést, ám átadásainak pontossága legalábbis megkérdőjelezhető volt. Vilmos herceg az angol labdarúgó szövetség elnöke, és maga is lelkes focista, aki rendszeresen játszik barátaival és volt osztálytársaival. A trónörökös ugyanakkor – nem kevés fejfájást okozva a biztonságáért felelős Scotland Yard-testőröknek lelkes motoros is, ráadásul nem holmi mopedeken lovagol, hanem egy ezerszáz köbcentis, kétszázkilencven kilométeres sebességre képes Ducatin.

Menyasszonya mindeközben az utolsó esküvői ruhapróbával volt elfoglalva. A ruha kinézete és tervezőjének kiléte egy nappal a szertartás előtt is változatlanul hétpecsétes titok. A pénteki eseményeket figyelő kétmilliárd tévénéző csak akkor alkothat képet Kate Middleton esküvői ruhájáról, amikor az ara, pontosan kilenc perccel a szertartás kezdete előtt, kilép a londoni Goring hotel ajtaján, hogy édesapja oldalán, beszáll a királyi család Rolls-Royce-ával, amivel az apátsághoz hajt.

Kate és családja ebben az igen patinás szállodában tölti a csütörtökről péntekre virradó éjszakát. Mielőtt azonban a jövendő trónörökösné elindulna esküvői szertartására, Richard Ward fodrászmestert fogadja lakosztályában. Ward a csütörtöki Daily Mirrornak elmondta: a menyasszony természetes frizurát szeretne, ezen felül azonban csak annyi kikötése volt, hogy vőlegénye, aki az apátságban vár majd rá felismerje.

A nagy londoni fogadóirodák arról számoltak be, hogy az esküvői lázban égő alattvalók a sanyarú gazdasági helyzet ellenére két kézzel szórják a pénzt a legkülönbözőbb, néha már bizarrnak ható esküvői fogadásokra. A Ladbrokes például komoly, 100/1 nyereményeséllyel kínál fogadási lehetőséget arra, hogy Harry herceg, Vilmos öccse és tanúja otthon felejti az esküvői gyűrűt. A cég ennél sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a kilencven esztendős Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje, Vilmos és Harry nagypapája a templomi szertartás alatt szundít egyet, ezen fogadási lehetőségre a Ladbrokes csütörtökön mindössze 10/1 nyereményesélyt írt ki.

Kapcsolódó cikkek